2 січня: народний календар і астровісник

2 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні зимового Ігнатія; що таке «куряче різдво», починаємо рахувати дні до початку весни і чи варто нині йти в наступ.

Сьогодні  священномученика Ігнатія Богоносця, єпископа Антіохійського, учня Іоанна Богослова. Надзвичайно цікавий обряд, пов’язаний з цим днем існував у Сербії. Його називали «курячим різдвом». Рано-вранці першою встає господиня й іде на господарський двір. Там вона збирає навколо себе всю живність: курей, гусей, качок, індиків, свиней, овець, корів тощо й годує їх їжею, приготованою ще на Варвари (17 грудня). Перший, хто зайде цього дня на гостину (бажано, аби це був молодий гожий чоловік), проголошувався «курячим помазаником». Його садовили на височезну, набиту гусячим пір’ям подушку, аби він «ніс яйця». В руки давали чималого гарбуза, якого гість мусить розбити, кинувши на підлогу. Насіння мало розлетітися по всій хаті, аби курчат по весні вилупилося багато. Після цього гостя добряче пригощають гарячою ракією – сербським аналогом бренді. Але той чоловік мусив дуже сумирно сидіти, пам’ятаючи про бісових курок з їхніми яйцями. Якщо птиця наступного року й дійсно гарно неслася, то чоловіка знову запрошували на роль «курячого помазаника», а якщо ні, то й ні.

А наші пращури цього дня казали: «Новий рік – до весни відлік», «Сонце блищить, а мороз тріщить». Ну, мороз не тріщить, але дні до початку весни вже можна рахувати.

Іменини сьогодні у Гната, Таїсії та Данила.

19-ий місячний день. Місяць продовжує перебувати в яскравому, амбітному і трохи егоїстичному Левові. Енергія дня наснажуватиме всіх, хто радісно й оптимістично сприймає життя. Лев’яча хвиля трохи пофорсить, пошумить і схлине. Імпульсивність, намагання «йти на пролом» найближчим часом не бажані. Всі ті, хто нині стикається з якимись перешкодами, має розуміти, що долати їх доведеться з превеликою силою майже весь січень. «Палки в колесах» з’являтимуться не рівному місці, наче нізвідки. Пасіонарії,  особливо чоловіки лідерського типу впродовж місяця будуть схильні до жорсткої конфронтації, переважно з високими інстанціями, але вв’язуватися в драчку не варто. Чим нам потрібно запастися в січні 2021 року, так це терпінням, яке, як відомо, може бути або золотим, або залізним.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1943 році – 21,8, а найтеплішим у 2007 -  +6,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-