1 січня: народний календар і астровісник

1 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні перший день нового щасливого року; головна прикмета дня і притча на закуску.

Слава Богу, докотилися…, себто дожили, до нового року! Привітаємо ж усіх добрих людей давнім українським віншуванням-замовлянням: Дай Боже, щоби добро в році новому прибувало, а лихо минало; щоби Божа благодать уми просвіщала, тіла від немочі та хвороб зціляла, серця вірою й надією надихала; щоби молоде й красне росло й розквітало, старе мудрістю наставляло, а зле й недобре в’яло, никло й у безвість безвістей зникало!

Церква ж цього дня згадує мученика Воніфатія, який жив у ранньохристиянську добу. Він був рабом у будинку самотньої заможної римлянки Аглаїди. Так сталося, що жінка запримітила юнака і взяла до себе за покоївку. Велося Воніфатію в панських покоях непогано: він потопав у розкошах, любощах, пияцтві та розпусті. Але потім став ревним християнином, так само, як і його господиня. Вони полишили розпусне життя, а невдовзі Воніфатія за сповідувану ним віру стратили.

Мученику Воніфатію моляться від двох згубних пристрастей: пияцтва і розпусти. Прикмети на сьогодні такі: прокинувшись по обіді, не сплутайте власного кота з сусідським собакою. Останньому байдуже, а ось кіт образиться…

Іменинники сьогодні Людмила, Ілля, Тимофій, Устина.

Місяць у Левові, то і нехай! Натомість ось вам притча в перший день нового року. Одного чоловіка наздоганяв єдиноріг. Бідолаха тікав, тікав, добіг до глибокого урвища і мало не полетів сторчма, але в останню мить зачепився за віття дерева, яке росло з провалля й повис на ньому, тримаючись руками. Подивився чоловік униз і побачив, що дві миші – чорна й біла, невтомно підгризають коріння дерева і воно скоро впаде. Глянув угору – там білий єдиноріг грізно стоїть. І сил у руках стає все менше і менше. Але з листя дерева на язик утікачу крапав солодкий сік, і чоловік пожадливо ковтав і ковтав його, забуваючи про все на світі… Єдиноріг – це смерть. Чорна й біла миша – день і ніч. Сік із листя дерева – то саме життя з його принадами, клопотами і коловоротом – скільки не пий, скільки не ковтай, а все мало, і все солодко… А чоловік? То ми з вами.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896, 1909 і в 1970 роках: -22,0, а найтеплішим у 1973 -  +7,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-