Вчені з'ясували, де найвищий ризик заразитися COVID-19

Вчені з'ясували, де найвищий ризик заразитися COVID-19

Укрінформ
Китайські вчені дослідили вплив розмірів простору на розподіл крапель від кашлю або чхання хворого на коронавірус і з'ясували, що у вузьких приміщеннях, наприклад коридорах, значно збільшується ризик інфікуватися COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Physics of Fluids.

Науковці використали комп'ютерне моделювання та манекен з параметрами середнього чоловіка зростом 180 см, шириною плечей 45 см, швидкість руху становила 1,5 м/с. За допомогою цього дослідники інтерпретували різні ситуації, коли хвора людина може заразити оточуючих.

У ході дослідження вчені дійшли висновку, що через велике розсіювання крапель від кашлю або чхання хворої людини при швидкій ходьбі створюється шлейф з вірусних частинок довжиною до 6 метрів.

За словами вчених, у зону особливого ризику потрапляють діти. Це пов'язано з тим, що мікрокраплі з дихальних шляхів заражених утворюються навколо і нижче рівня їхньої талії через 2 секунди після кашлю і зависають приблизно в 1 метрі від підлоги. Тому діти, які йдуть позаду інфікованого, піддаються вищому ризику передачі, ніж дорослі.

Вчені виявили два різні типи дисперсії крапель, що займають істотно різні області забруднення.

У першому випадку хмара крапель може відокремитися від людини й опинитися на відстані від неї, зависнувши в просторі.

У другому - така хмара може витягнутися від тіла зараженого, ніби "хвіст".

"Для першого сценарію концентрація крапель через 5 секунд після кашлю має бути набагато вища, ніж для іншого. Це створює велику проблему при визначенні безпечної соціальної дистанції у вузьких коридорах, де людина може вдихнути мікрокраплі з вірусними частинками, навіть якщо заражений знаходиться далеко попереду", - йдеться у дослідженні.

Читайте також: Вчені знайшли простий спосіб знищення коронавірусу до 99,9%

Крім цього, вчені з'ясували, що діапазон розсіювання крапель набагато більший у холодному і вологому середовищі, ніж у жарких і сухих умовах через різну швидкість випаровування.

Науковці наголосили, що носіння захисної маски може ефективно знизити ризик зараження здорової людини.

Читайте також: Вчені з'ясували, як локдаун впливає на психіку

У світі станом на ранок 17 грудня зафіксовано понад 74,5 млн випадків зараження коронавірусом, одужали вже понад 52,3 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-