Андрій Любка відкрив в Ужгороді культову акцію «Письменник за прилавком»

Андрій Любка відкрив в Ужгороді культову акцію «Письменник за прилавком»

Фото
Укрінформ
В Ужгороді 1 грудня в рамках культової закарпатської зимової акції за прилавком книгарні "Кобзар" стояв Андрій Любка, читачі мали нагоду поспілкуватися з молодим харизматичним українським письменником та отримати автограф.

В ексклюзивному коментарі Укрінформу Андрій Любка розповів, чому знову став за прилавок в Ужгороді та чому важливо в пандемічний рік продовжувати такі акції.

"Я щороку погоджуюся на участь в акції "Письменник за прилавком", бо вважаю, що Ужгороду дуже бракує літературних подій - автограф-сесій, презентацій, великих фестивалів. Власне кажучи, всі сусідні обласні центри у цьому сенсі виглядають краще за наше місто, в якому і книгарень менше, і відповідно — читачів. З одного боку, це здається замкненим колом, з іншого - треба заповнювати цю пустку активністю, вигадувати нові формати, не опускати руки. Тому я раз у році й стаю за прилавок книгарні", - розповів письменник.

Андрій Любка відкрив в Ужгороді культову зимову акцію «Письменник за прилавком» / Фото: Сергій Гудак

За словами Любки, цей рік для спілкування письменника із читачем особливий, адже через коронавірус було скасовано 90% літературних подій в Україні, в тому числі й такі знакові заходи, як Форум видавців у Львові чи Книжковий Арсенал у Києві.

"Але невеликі заходи можна проводити, цілком дотримуючись карантинних обмежень: і письменник, і читачі будуть у масках, за автографом можна підходити в черзі по одному, одночасно в книгарні не буде багато людей. Слід розуміти, що читаюча публіка - це інтелігентні люди, які й без сторонніх нагадувань виконують усі санепідемічні норми!, - наголосив він.

Любка зазначив, що цього року письменники особливо скучили за читачами й живим спілкуванням.

"Так, книжки можна продавати й через інтернет, але в мережі складно по-справжньому відчути для кого ти все це робиш, для кого пишеш книжки й кому саме вони цікаві. Тому цю акцію варто було провести бодай для того, щоб нагадати: ми ще тут є, і ми - письменник і читач — потрібні один одному. Така собі перекличка всіх родичів гарбузових", - акцентував Любка.

З 1 грудня в Ужгороді в книгарні "Кобзар" стартувала культова зимова закарпатська акція “Письменник за прилавком”, вона триватиме до 15 грудня щодня, крім вихідних. У рамках акції закарпатські письменники торгуватимуть своїми книгами, роздаватимуть автографи та радитимуть читачам літературні новинки.

Читайте також: Більшість українців прочитали не більш як п’ять книжок за рік

Стартувала акція із зустрічі з відомим закарпатським письменником Андрієм Любкою.

2 грудня до акції долучиться закарпатський історик, професор УжНУ Сергій Федака, 3 грудня — лауреат Шевченківської премії, "український Коельйо" Мирослав Дочинець, 4 — андеграундний ужгородський письменник Банди Шолтес.

Також в цьому році до акції вже зголосилися письменники Мар'яна Попович-Павлик, Андрій Дурунда, шевченківський лауреат поет Петро Мідянка та автор роману про легендарного Івана Силу, за яким зняли однойменний фільм, письменник та драматург Олександр Гаврош.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-