У водах Арктики «прокинулося» джерело парникових газів

У водах Арктики «прокинулося» джерело парникових газів

Укрінформ
Міжнародна команда науковців на борту науково-дослідного судна «Академік Мстислав Келдиш» виявила потужне джерело парникового газу на глибині 350 метрів у морі Лаптєвих поблизу узбережжя РФ.

Це нове джерело парникових газів може значно пришвидшити глобальне потепління. Як передає Укрінформ, про це пише The Guardian.

Дослідники помітили бульбашки газу на поверхні води. Хоча поки що більша частина газу розчиняється у воді, кількість метану на поверхні моря вже у 4-8 разів перевищує норму.

Науковці зазначають, що наразі малоймовірно, що цей процес матиме серйозний вплив на глобальне потепління, але сам процес уже почався.

Читайте також: Генсек ООН - про зміну клімату: Нинішнє століття може виявитися для людства останнім

Раніше Геологічна служба США зазначала, що дестабілізація замерзлих покладів метану Арктики може стати одним із чотирьох найсерйозніших сценаріїв кліматичних змін.

Протягом перших двадцяти років з моменту вивільнення в атмосферу метан у 80 разів більше впливає на глобальне потепління, ніж вуглекислий газ.

Команда науковців вже другий рік фіксує кратероподібні поклади у більш мілководних частинах моря Лаптєвих та Східно-Сибірського моря, які викидають на поверхню бульбашки метану.

Читайте також: Зміна клімату щорічно може коштувати світу $20 мільярдів — ООН

Та, схоже, перші наслідки цього процесу ми можемо побачити вже зараз ㅡ цього року море Лаптєвих вперше не замерзло у жовтні, як це було завжди, минулої зими морська крига розтанула незвично рано.

Оскільки температура повітря у світі протягом останніх років почала значно підвищуватись, є ризик, що ці поклади газу почнуть вивільнятись та посилять процес глобального потепління.

Фото: Markus Rex/Alfred-Wegener-Institut

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-