У Харкові відкрили виставку

У Харкові відкрили виставку "Проти Голіафа" про діячів ОУН-УПА

Фото
Укрінформ
"Проти Голіафа" - назва виставки, яка відкрилась до Дня захисника України про діячів ОУН-УПА у Харківському історичному музеї ім. Сумцова.

Коментар щодо виставки кореспонденту Укрінформу надала керівник Північно-східного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова.

"Експозиція підготовлена Українським інститутом національної пам’яті та Центром дослідження визвольного руху і присвячена жінкам та чоловікам з УПА, хто мав повстати проти тиранів, мав силу не схилити перед ними чоло, хто мав стратегію боротьби та волю її втілити. Також 14 жовтня 1942 року є символічним днем створення УПА", - зазначила Тахтаулова.

За її словами, завдяки їм нині на мапі світу є ще одна вільна країна - Україна.

У Харківському історичному музеї відкрилася виставка «Проти Голіафа» Фото: В'ячеслав Мадієвський

Вісім біографічних стендів та один - із загальною інформацією, які встановлені на першому поверсі музею, розповідають про героїв ОУН-УПА: Степана Бандеру - лідера Організації українських націоналістів, убитого агентом КДБ у Мюнхені в 1959 році, Романа Шухевича - головного командира УПА в 1943-1950 роки, вбитого під час бою з червоноармійцями, Василя Галасу - полковника УПА, "генерала інформаційної війни", який дожив до незалежності та залишив спогади "Наше життя і боротьба", Василя Кука - генерал-хорунжого, керівника підпілля ОУН на сході України під час нацистської окупації, що дожив до незалежності і під наглядом КДБ читав лекції в університетах та інших.

Читайте також: Офлайн і онлайн: у Франківську вихідними стартує фестиваль «Межа»

Учасниками відкриття виставки "Проти Голіафа" під гаслом "Свобода починається по той бік відчаю" стали три десятки активістів громадських організацій, включаючи студентів. Відвідувачі жваво обговорювали біографії діячів ОУН-УПА, ділилися враженнями.

Відкриття виставки відбулось у партнерстві з Українським національним інформаційним агентством "Укрінформ" за дотриманням правил карантину.

11 жовтня 2018 року у Києві на вікнах головного офісу Укрінформу були розміщені матеріали проєкту “Проти Голіафа” - про вісім жінок і чоловіків з ОУН-УПА, які кинули виклик двом тоталітарним режимам - нацистському та комуністичному - та мали вплив на історію українського визвольного руху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-