Драму про життя в ОРДЛО покажуть на кінофестивалі у Харкові

Драму про життя в ОРДЛО покажуть на кінофестивалі у Харкові

Фото, відео
Укрінформ
Харківська прем’єра ігрового повнометражного фільму «Забуті» Дар’ї Онищенко відбудеться в межах IV кінофестивалю Kharkiv MeetDocs.

Перший показ стрічки у Харкові відбудеться у межах офлайн-частини кінофестивалю з 29 по 31 жовтня на великому екрані. Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі фестивалю.

Стрічку представлять режисерка та виконавці головних ролей у фільмі. Також Дар’я Онищенко проведе на кінофестивалі майстер-клас з режисури та створення фільму у копродукції”, - ідеться у повідомленні.

Як зазначається, глядачі Харкова зможуть побачити стрічку в кінотеатрах міста у листопаді, після прем'єри на Kharkiv MeetDocs. Показ відбудеться за підтримки Arthouse Traffic.

Читайте також: У парку Шевченка просто неба тиждень крутитимуть патріотичне кіно

Драма «Забуті» — це історія україномовної родини з Луганська, яка намагається залишити непідконтрольну територію і переїхати до Києва. Фільм звертає увагу на проблеми переселенців і важкі умови життя в окупованому місті. Втім, це також ідеалістичний фільм про кохання і віру у майбутнє. Головна героїня Ніна, молода вчителька української мови, закохується в Андрія — хлопця-сироту, який теж бореться з несправедливістю в окупованому місті. Фільм показує долі людей, що залишаються мужніми і вірними своїм ідеалам попри важкі обставини.

У стрічці зіграли Марина Кошкіна («Захар Беркут»), Василь Кухарський, Даниїл Каменський (виконавець головної ролі у фільмі «Сторожова застава») і зірка українського кіно Олексій Горбунов.

Як зауважує директорка кінофестивалю Kharkiv MeetDocs Євгенія Крігсхайм, Харків розташований на максимально близькій відстані від зони бойових дій на Донбасі, що тривають уже сьомий рік.

Читайте також: Одеський кінофестиваль оголосив програму - список фільмів

“Тут навчаються чимало переселенців, студентів із прифронтових територій. Тут вплив війни більш відчутний, ніж на решті території України. Тому нам надзвичайно важливо не припиняти говорити про ці болісні теми мовою кіно. Фільм Дар’ї Онищенко — унікальний, адже вперше за всю історію українського кіно розповідає саме про жителів окупованих територій Луганщини”, - коментує вона.

За словами Дар’ї Онищенко, історія її фільму глобальна, бо він про простих людей, які не зі своєї волі опинилися на окупованій території.

“Зараз триває багато військових конфліктів по всьому світу. Доля біженців, переселенців, на жаль, скрізь схожа. Тому цей фільм цікавий не тільки для українського, а й для міжнародного глядача. Але Харків розташований територіально ближче до всіх подій, про які розповідає фільм. Тому впевнена, що глядачі у Харкові будуть моїми найвідвертішими критиками, мені дуже цікаво буде почути їхні думки”, - говорить режисерка.

Читайте також: Два українські фільми відібрали у лонглист "європейського Оскара"

Одну з ролей у картині «Забуті» зіграла відома українська художниця Марія Куліковська. Вона робить власний арт-перформанс — знищує свої скульптури, повторюючи правдиву історію, яка сталася у центрі сучасного мистецтва IZOLYATSIA у Донецьку 2014 року.

Зйомки фільму «Забуті» пройшли у січні-лютому 2019 року в Києві. Фільм є українсько-швейцарською копродукцією, яка отримала фінансову підтримку Міністерства культури України за результатами конкурсного відбору кінопроєктів патріотичного спрямування. Головний продюсер стрічки — Ігор Савиченко, компанія «Директорія Кіно».

Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival відбудеться вже вчетверте. Онлайн-частина кінофестивалю пройде з 26 по 29 жовтня за підтримки Українського культурного фонду. Офлайн-частина з 29 по 31 жовтня за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Державного агентства України з питань кіно. Вперше онлайн пройде Національний конкурс повнометражних документальних фільмів, вироблених в Україні або в копродукції.

Читайте також: Держкіно працює у звичайному режимі та проводить пітчинги — Кудерчук

Як повідомляв Укрінформ, світова прем’єра «Забутих» відбулася у жовтні 2019 року на Варшавському міжнародному кінофестивалі в рамках конкурсної програми «1-2», де фільм було відзначено Спеціальною премією журі. Також проєкт стрічки був представлений у рамках секції Work-in-progress Одеського міжнародного кінофестивалю, де отримав приз Українського інституту як проєкт з найбільшим міжнародним потенціалом.

Фото: @Arthouse Traffic

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-