Жінки й чоловіки по-різному переживають коронакризу

Жінки й чоловіки по-різному переживають коронакризу

Дослідження
Укрінформ
Пандемія COVID-19 завдає відчутних ударів не тільки світовій фінансово-економічній системі, але й суттєво впливає на права людини та гендерну рівність.

Жінки і чоловіки по-різному відчувають наслідки кризових ситуацій, свідчать результати дослідження "Гендерний вимір пандемії COVID-19", які представила керівниця проєкту "Гендерне бюджетування в Україні" Оксана Кисельова на онлайн-презентації в Укрінформі.

"Рішення щодо перерозподілу публічних коштів, пов’язані з необхідністю боротьби з коронавірусом, мають врахувати потреби жінок, чоловіків та різних підгруп цих категорій. Якщо рішення є гендерно сліпими, вони мають довготривалий вплив на доступ жінок та чоловіків до ринку праці, рівень безробіття, доходів, розподіл часу на виконання продуктивної та репродуктивної праці, споживання, процес прийняття рішень тощо", - наголосила Кисельова.

Згідно з висновками дослідження, жінки найбільше страждають в плані втрати економічних можливостей та погіршення стану здоров’я і є однією з найвразливіших груп під час пандемії COVID-19.

"Жінки переважають серед працівників тих галузей, які зазнали скорочення фінансування з державного бюджету: галузі культури й мистецтва, освіти та науки, фізичної культури та спорту. Враховуючи наявний гендерний розрив в заробітній платі, у жінок, які втратили роботу і доходи, набагато менший, ніж у чоловіків обсяг заощаджень, який дозволяє їм гідно пережити кризу", - зазначила Кисельова.

Водночас заборона перевезення пасажирів громадським транспортом значно вплинула на зайнятість та рівень доходів чоловіків, тому що саме вони становлять переважну більшість штатних працівників, а також керівників приватних підприємств у цій галузі.

"Крім того, чоловіки мають нижчу спроможність до соціальної адаптації: вони болісніше переживають втрату роботи, зниження рівня доходів та соціального статусу. Реакцією чоловіків часто є депресія та асоціальна поведінка, про що свідчить зростання рівня домашнього насильства, вживання більшої кількості алкоголю, що підтверджують соціологічні опитування, та наркотиків", - прокоментувала керівниця проєкту.

У дослідженні йдеться, що через соціальну ізольованість зріс рівень домашнього насильства, жертвами якого переважно є жінки та літні люди. Так, за травень 2020 року кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством в сім’ї, зросла на 69% в порівнянні з відповідним періодом 2019 року.

"Зросло навантаження на жінок з виконання домашньої роботи та наглядової праці. Жінки також мають більший ризик захворіти на коронавірус, оскільки вони становлять переважну більшість медичних працівників та допоміжного персоналу, який надає допомогу хворим", - зазначила Кисельова.

Вона нагадала, що жінки становлять понад 80% кількості штатних працівників у сфері соціальної допомоги, і в період коронавірусної інфекції саме вони наражаються на ризик захворювання при забезпеченні продуктами, доставці медикаментів, обслуговуванні одиноких літніх людей, осіб з інвалідністю тощо.

Представлений гендерний аналіз показав, що криза, пов’язана із пандемією COVID-19, та бюджетні рішення, ухвалені урядом, мають різні наслідки для жінок, чоловіків та підгруп у рамках цих двох категорій. Жінки сконцентровані у галузях, які найперші зазнали негативного впливу від скорочення фінансування з державного бюджету та запровадження карантинних заходів: культура і мистецтво, освіта, торгівля нехарчовими продуктами, готельно-туристичний сектор, перукарський бізнес тощо. Скорочення фінансування сфери соціального захисту призвело до подальшого зубожіння найуразливіших верств населення.

Читайте також: Рада планує перейменувати День захисника України для гендерної справедливості

"Зараз особливо важливо, щоб система управління державними фінансами застосувала сучасні інструменти для цільового, ефективного та гендерно справедливого перерозподілу публічних коштів. Одним із таких інструментів є гендерно орієнтоване бюджетування, яке гарантує, що проблеми жінок, чоловіків та підгруп в рамках цих двох категорій враховуються в процесі прийняття фінансових рішень", - наголосила керівниця проєкту "Гендерне бюджетування в Україні".

Читайте також: Штраф за поширення паніки – в 100 разів дешевше за порушення карантину

Як повідомлялося, в Україні станом на 16 червня підтверджено 32 476 випадків COVID-19, з них 912 летальних. Одужали 14 528 пацієнтів. Протягом останньої доби зафіксовано 666 випадків коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-