3 травня: народний календар і астровісник

3 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Федора Трихини; кому закує зозуля, кому садити капусту і про життя, схоже на казку.

В третю неділю після Пасхи Церква вшановує святих жінок-мироносиць, котрі не побоялися до останнього перебувати з Христом і залишилися вірними Йому і до, і після страти. Вони ж були першими, хто дізнався і про Його Воскресіння. Це – Марія Магдалина, Марія Клеопова, Саломія, Іоанна, Марфа і Марія, Сусанна та інші.

А ще сьогодні Федора Трихини, або Власяника. Народився святий преподобний Феодор у заможній константинопольській родині. Свідомо обрав чернечий шлях. Був дуже суворим аскетом. Весь час постував, молився, носив грубу власяницю, за що його, власне й прозвали «Трихиною», тобто «Власяничним». За життя він здійснив чимало чудес: виганяв нечистих духів, зцілював від хвороб. Не припинялися дива й після його смерті. Чимало віруючих зцілилися біля його святих мощів.

У травні були два «морози»: коли зацвітає черемха і як розпускається дуб. Сівбу визначали так: зацвіла ліщина – час сіяти моркву, петрушку, мак; запахтіла калина – сій огірки, гарбузи, кукурудзу; з’явилися квіти на бузині – сади капусту; закувала зозуля – прийшла пора висівати льон; листя на осиці досягло розмірів п’ятикопійчаної монети – висаджуй картоплю; зацвіла горобина – тоді вже певно беріться за огірки й помідори. Примічайте: Якщо початок травня холодний, то наприкінці місяця буде тепло і навпаки.

З іменинами вітайте Федора, Олександра, Миколу.

11-12 місячні дні. Місяць продовжує перебувати в Діві. Сприятливий день для реалістів, матеріалістів та інших капіталістів. І для сибаритів – любителів красивого спокійного ситого життя. Всім іншим – так собі. Різноманітні події радше порадують, ніж засмутять. Завтрашній день – понеділок – теж подарує надію, гарні новини, цікаві зустрічі. Це буде найлегший понеділок року. За понеділком настане вівторок і він теж буде чудовий. Жодна сумна думка не торкнеться вашого чола. Жодна сльозинка не скотиться по щоці. Життя засяє наче самоцвіт. Всі люди видадуться братами і сестрами, а за плечима виростуть крила… Казкової неділі!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 – -1,5; а найтеплішим у 1949 – +26,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-