2 травня: народний календар і астровісник

2 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині весняного Івана; кому сьогодні нова новина, а кому й старої доста, і чи чекати каверз від бездоганної Діви.

Сьогодні Івана Старопечерника. Цей святий жив на межі 8-9 століть. Про його життя збереглося не надто багато інформації. Він рано залишив батьківську домівку й пішов жити в сувору Палестинську пустелю. Став зразковим ченцем, досягши високих ступенів аскетичного подвигу і молитви.

В народі цей день називали Іваном Старопечерником. Раннє травневе сонце особливо парке, а отже, сприятливе для вибілювання полотна. Тому в цей день жінки виносили до річок чи ставків наткані за зиму та весну сувої, замочували їх у воді, збивали праниками й сушили (білили) на сонці, час од часу скроплюючи водою. Розпочинали цю роботу на Івана Старопечерника. Тому й казали: «Прачі б’ють – Івана чуть». Або: «Ось тобі, матінко-весна, нова новина!» На березі річки жінки залишали шматочок пирога, пиріжок або паляницю.

Іменинники сьогодні Іван, Георгій, Мотря.

10-11 місячні дні. О 8:36 Місяць увійде в Діву. Трохи роз’ясниться після вчорашнього «запаморочення». Звісно, не у всіх. Але, натомість з’явиться прискіпливість до дрібниць. Теж нічого доброго і втішного. А ще, декого «діставатимуть» мілкі побутові проблеми – особливого ентузіазму це, м’яко кажучи, теж не викликатиме. Той, хто був учора «на межі» – сьогодні потерпатиме від нестачі енергії. Потрібно раніше лягти спати, але не пити надмір води чи якої іншої рідини. Цікавезних і оптимістичних вихідних! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1962 році – -0,6; а найтеплішим у 1934 –  +30,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-