30 квітня: народний календар і астровісник

30 квітня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Зосими; одгризаємося од напасників, бігаємо за бджолами і що посилює Місяць у Левові.

Останній день квітня, завтра травень! Так непомітно в осоружному карантині й Петра-Павла настане (тфу-тьфу-тьфу, ще й по дереві постукайте…) А в нас сьогодні Зосими. Зосим, як і Саватій, вважався в Україні покровителем бджіл. Віддавна в Україні, де був вельми розвинений цей промисел, пасічники особливо шанували своїх патронів, насампред Зосима. Всюди на пасіках з початком медозборів виставляли ікони захисників бджіл, відправляли молебні та влаштовували різноманітні обряди. У побутовому житті було безліч пасічницьких молитов та заклинань від злодіїв, хижаків, мору тощо. У цей день пасічники тричі обходили пасіки зі страсною свічкою та свяченою водою, якою скроплювали всі вулики, а при вході прибивали «вовчу пащеку», щоб бджоли «могли одгризатися від напасників». Про бджіл, які вважалися священними створіннями (їх не можна було проклинати, навіть казати, що вони «здохли», а лише «загинули, «вимерли», бо «то Божа комаха»), побутувало безліч прислів’їв і прикмет.

З іменинами вітайте Марію, Саломію, Тамару, Олександра.

8-9 місячні дні. О 4:07 Місяць входить у знак Лева. Посилюється тривожність. Щось може видаватися в вельми похмурому світлі. І реальні проблеми, і уявні – постануть на весь зріст. Від нас вимагатиметься твердість і наполегливість. У більшості це особисті та родинні проблеми. Але будь-які проблеми, будь-які виклики повинні нас гартувати, придавати рішучості. Актуальними стануть також і фінансові питання. Декого нездоланно потягне до розваг і тринькання грошей. Місяць у Левові посилює авантюрність і легковажність. В цей період не слід укладати важливі фінансові угоди, здійснювати операції з нерухомістю. А ще не забувайте, що в цей день у багатьох людей дуже завищена самооцінка і загострюється схильність до лестощів.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році – -1,5, а найтеплішим у 1949 –  +26,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-