"Квітучі дерева": в Опішні створюють артпроєкт просто неба зі старих тарілок

Фото
Укрінформ
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішні на Полтавщині анонсував створення креативного артпроєкту просто неба, який має з’явитися протягом найближчого часу. 

Про те, як ідея втілилася в життя, кореспонденту Укрінформу розповіла авторка проєкту, художниця-керамістка Ольга Плоха.

«Одного разу ми з колегами прибирали територію музею-заповідника, і на смітнику, куди відвозили опале листя, мою увагу привернув стос глибоких тарілок, якими користувалося старше покоління. Такі були і в моєї бабусі – з каймою по краю й малюнком на дні, який можна було побачити, якщо з’їси весь налитий у тарілку борщ. Дещо з посуду було надбите, щербате. Все це, звісно, уже старомодне, але мені захотілося, щоб воно знову ожило. І я той непотріб забрала додому, бо одразу ж з’явилася задумка створити із тарілок «квітучі дерева», - пригадує майстриня.

Опішня, артпростір зі старих тарілок / Фото: Світлана Пругло

Знайдений посуд, як свідчать клейма на його зворотному боці, був виготовлений на вже не існуючому Будянському фаянсовому заводі (це передмістя Харкова) у 50-60 роках минулого століття, а деякі екземпляри – у 40-х. Ціна тарілки, залежно від її сорту, коливалася від 1 рубля до 1.76. Всього Ольга Плоха принесла додому зі смітника 72 тарілки.

«Я поділилася своєю ідеєю з генеральним директором музею-заповідника Олесем Миколайовичем Пошивайлом, вона йому сподобалась. Звісно, знайдених фарфорових тарілок на інсталяцію не вистачило, тому співробітники почали доповнювати колекцію, зносячи старий посуд з дому. І ось металеві конструкції, що символізують дерева з гіллям, на яких «зацвітуть» порцелянові «квіти», уже готові. Таких «дерев» різної висоти (найвище сягатиме майже трьох метрів) буде три, вони прикрасять територію музею-заповідника в зоні відпочинку, де знаходиться кафе «Горнятко». Композиція матиме назву «Цвіт», - каже Плоха.

Читайте також: Інститут нацпам'яті не планує зупиняти проєкти через скорочення бюджету

За задумом автора, інсталяція викликатиме у відвідувачів музею-заповідника бажання роздивлятися малюнки на фарфорових виробах і згадувати своїх предків, своє дитинство.

Загалом, як зазначила в розмові співробітниця інформаційної служби музею-заповідника Світлана Пругло, на території закладу встановлено понад 300 різноманітних скульптур, виготовлених з глини і кераміки. І щороку ця колекція поповнюється новими цікавими композиціями кращих керамістів України.

Ольга Плоха – учасниця і переможниця багатьох гончарних фестивалів та професійних конкурсів, лауреат міжнародної грантової премії Говорунів, яка надається громадянкою США Олесею Говорун, предки якої родом Опішні, для підтримки молодих митців кераміки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-