8 лютого: народний календар і астровісник

8 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кого застудить Федір Студит, хто за ким сумуватиме, а хто плистиме, наче човен без весел.

Сьогодні преподобного Феодора Студита – візантійського ченця, аскета, видатного церковного діяча і письменника. Він народився в 758 році, здобув чудову освіту. В 796 році за непоступливу позицію в питаннях віри та за критику імператора Костянтина VІ Багрянородного був підданий тортурам, а згодом відправлений на заслання. Лише коли до влади прийшла імператриця Ірина, Феодора повернули з заслання й поставили очільником Студійського монастиря. Святому Студиту належить написання уставу Студійського монастиря, який згодом поширився на весь православний світ, зокрема і на слов’янські країни. Саме цей устав став основою для жительства більшості монастирів.

В народі цей день називали «Федором-поминальником», вважаючи, що саме о цій порі душі померлих сумують за живими родичами й приходять до їхніх осель. Тому варто було взяти жменьку попелу з печі й висипати на могилку, примовляючи: «Не ходіть по двору душі сирітські! Ліпше йдіть на сторону західну, сторону радості, у край спокою!» Феодору молилися від грудних хвороб і від болю в шлунку. А ще казали: «Федір Студит землю студить», або: «який сьогоднішній день, така і весна».

Іменинники сьогодні Федір, Марія, Аркадій, Іван.

15 місячний день, Місяць у Леві, готуємось до завтрашньої повні. З 18 січня і до 13 лютого Сонце майже не взаємодіє з планетами своєї системи. Про що це свідчить? А про те, що більшість подій позбавлені цільової активності. Ми разом із світом пливемо, наче човен без весел. Жодних нав’язаних рішень і авторитарних вказівок: так — так, ні, то й ні. Що ж, перед тим, як вийти за поріг рідного дому, “посидимо на доріжку”. День, сприятливий для релаксації, відпочинку. Всіляко уникайте бруду — дивитися на брудне, чути, говорити. Красивих вихідних!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – -28,5 а найтеплішим у 2011 –  +11,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-