На Вінниччині народилися семеро зубренят

На Вінниччині народилися семеро зубренят

Фото
Укрінформ
На Вінниччині популяція зубра європейського поповнилася сімома телятками.

Про це повідомляє пресслужба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Зимовий облік 2020 року засвідчив, що найчисельніша в Україні вінницька популяція зубра європейського поповнилася на сім теляток. І тепер зуброва родина нараховує 101 особину», - йдеться у повідомленні.

Поповнення лісівники виявили під час зимового щорічного обліку чисельності зубра європейського на території. На Вінниччині вони мешкають на 8,4 тис. га лісових угідь Уладівського та Широкогребельського лісництв Хмільницького лісгоспу, а також на близько 10 тис. га польових угідь на території Калинівського, Літинського та Хмільницького районів.

Наразі на Вінниччині налічується найбільша за чисельністю популяція зубрів в Україні – зимовий облік 2020 року зафіксував 101 особину. Торік їх було 95. Усього ж в Україні зафіксовано близько трьох сотень червонокнижних тварин.

Самиця зубра народжує малюка раз на три роки. У стаді панує матріархат. Однак у вінницькій популяції зубрів зафіксовано збільшення кількості самців (на два самці припадає три самки). Для повноцінного відновлення популяції має бути співвідношення один самець на три-чотири самки від загальної кількості особин. Адже збільшення чисельності стада відбувається за рахунок самиць.

Читайте також: В екопарк під Харковом привезли нову зебру

«Наразі популяція зубрів умовно розділилась на два стада: одне велике, кількістю понад 80 голів, - це основний табун. І окремо 17 особин самців різного віку. Поки що ми не маємо пояснення таких змін у популяції. Проте точно на збільшення кількості самців вплинуло варварське масове вбивство 17 зубрів (узимку 2016 року біля с.Трибухи Літинського району Вінницької області)», - розповідає мисливствознавець Хмільницького лісгоспу Володимир Ткач.

На Вінниччину зубрів завезли у 1979 році, - 6 тварин із державного мисливського господарства «Цуманське», що на Волині. Зусиллями лісівників та єгерського складу вдалось досягти суттєвого зростання поголів’я червонокнижних тварин. Їхня щільність у лісових угіддях області навіть перевищує норму. Тому вінницькі лісівники за наявності відповідних дозволів навіть здійснюють відлов зубрів для переселення в інші регіони України. Усього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського.

Фото: Вінницьке обласне управління лісного і мисливського господарства

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-