«Як сніг на голову». Кафе, де куховарять люди із синдромом Дауна

«Як сніг на голову». Кафе, де куховарять люди із синдромом Дауна

Укрінформ
Діагноз не має впливати на ставлення до людини

У Харкові відкривається інклюзивне кафе. Засновники чітко визначили, що це має бути саме бізнес, соціальне підприємництво, а не благодійність чи волонтерство.

Тож поки що в тестовому режимі, у Харкові відкрилося кафе «Як сніг на голову», у якому кухарями працюють десятеро містян з інвалідністю, зокрема, із синдромом Дауна.

Бренд-шефом закладу став відомий кухар, учасник шоу «Майстер-шеф» Олександр Білодід. Гостям пропонуватимуть екзотичний стейк зі страуса, пасту, оригінальні равіолі, салати та десерти.

…Невеличке приміщення в будинку на вулиці Алчевських, 34, в самому центрі міста. Приємно та світло. На стінах – оригінальні картини з іронічною дизайнерською обробкою, як виявилося, намальовані підлітками.

Якщо пройти вглиб, можна побачити й процес приготування страв, кухня відділяється склом. Підготовка до повномасштабної роботи – в розпалі. Олександр Білодід приймає продукти від постачальників, співзасновники Михайло Чорноморець і Тетяна Каменєва вирішують організаційні питання. Кінцевий варіант меню готовий.

Олександр Білодід (праворуч) під час проведення майстер-класу для нового співробітника
Олександр Білодід (праворуч) під час проведення майстер-класу для нового співробітника

У закладі вже влаштовують вечері – спершу для знайомих, які приводять своїх знайомих, – таким чином розширюється коло відвідувачів, а працівники звикають, як-то кажуть, до «пекельної кухні» з вимогливим шефом.

Співзасновники кафе самі до кулінарії стосунку не мають, займаються освітніми програмами: Михайло Чорноморець працює у комп’ютерній школі, Тетяна Каменєва – у школі маркетингу та комунікацій. На втілення проєкту їх найбільше надихнув столичний приклад – пекарня Good bread from good people («Хороший хліб від хороших людей»), де працюють люди з інвалідністю та синдромом Дауна, говорить Михайло.

При цьому організатори від самого початку для себе чітко визначили, що це має бути бізнес, соціальне підприємництво, а не просто соціальний проєкт.

«Кожен із нас окремо брав участь у багатьох ініціативах, був волонтером, допомагав громадським організаціям, організовував певні процеси, але з часом наставало певне розчарування, бо фінансування зі сторони закінчується, чи закінчується в людей мотивація. А от якщо це бізнес, це довгостроково, життєздатно», – пояснює Михайло.

Розробляючи проєкт, харків’яни вивчали зарубіжний досвід, зокрема, німецький. Спілкувалися з представниками великого ресторану в Берліні, де в закладі на 300 квадратних метрів – лише одна людина без інвалідності працює.

Майбутніх кухарів, кажуть співзасновники, не відбирали: хто першим відгукнувся на пропозицію у соціальних мережах – прийти на майстер-клас у відому кулінарну школу Al.Cuisine, засновану харків’янином Олексієм Латкіним, той згодом і став учасником колективу.

«Десь півтора року тому Таня опублікувала пост: якщо є охочі безкоштовно навчатися, будемо раді знайомству. Спочатку все задумувалося як майстер-клас, а вже згодом вилилося у повноцінний навчальний курс. Ось перші десятеро людей, які відгукнулися, яких привезли рідні, – вони як прийшли на перше заняття, так і залишаються з нами», – говорить Михайло.

Навчання розтягнулося майже на 6 місяців, але з перервами, під час яких підтримувався контакт із групою.

«Ви знаєте, перша наша радість, от пройдений Рубікон – це коли всі слухачі кулінарного курсу вперше приїхали на заняття самостійно. Бо спершу їх рідні привозили, а було, що і я забирав», – говорить Михайло.

«І вони самостійно поїхали всі додому, – додає Тетяна. – Щоправда, одна дівчина тоді трішки заблукала, її почали шукати, та їй допомогли. І це надважливий досвід комунікації, самостійності. Не лише для дітей, а й для батьків, які відпустили їх у більш самостійне життя».

Для 9-ти з 10-ти працівників з інвалідністю у віці від 18 до 46 років кафе стане першим місцем роботи. Жіночій частині довірили холодний цех, чоловікам – гарячий. При цьому організатори чітко, від першого дня знайомства з родинами зазначили, що кулінарний курс, а потім і кафе – це не корекційна група. Головний принцип взаємодії: просто всі люди різні, і це не пов’язано з інвалідністю, діагноз не має впливати на ставлення до людини.

«Вони повноцінні учасники команди, на яких поширюються загальні правила. Є графіки, чітко прописана кількість годин, які треба відпрацювати, за запізнення та інші порушення дисципліни – штраф. Це не гра. Це робота в команді. Ціль і мрія нашого шефа – щоб вранці вони відкривали і готували кухню й без контролю старшого кухаря», – говорить Тетяна Каменєва.

Кулінарна концепція закладу базується на такому ж принципі: переосмислення ставлення до людей, але вже через їжу. Основу меню з категоріями «невагоме», «легке», «поважне», «радісне» складають класичні страви – паста й різноманітні вироби з тіста з начинкою, але все це «з іншим поглядом».

У кафе водночас готуватимуть стейк зі страуса (м'ясо цього птаха постачають із ферми у Дніпрі), бутерброди з оселедцем власного маринування та «переосмислену» котлетку з пюре. Також тут можна буде посмакувати вегетаріанським салатом «Чесні вибори» та десертами.

Середній чек на одного гостя складе біля 150 гривень. Робота на повну розпочнеться за 2-3 тижні. Працюватиме заклад щодня до 22:00.

Юлія Байрачна, Харків
Фото В’ячеслава Мадієвського та Тетяни Каменєвої

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-