Українські “янголи світла”, музиканти, вареники і петриківський розпис у Берліні

Українські “янголи світла”, музиканти, вареники і петриківський розпис у Берліні

Укрінформ
Фотовідвідини одного з найкрасивіших різдвяних ярмарків у Європі

В різдвяне містечко біля палацу Шарлоттенбург я відправилася не тільки тому, що це один із найкрасивіших і найзатишніших із майже 90 різдвяних ярмарків Берліна (не випадково його було обрано кращим у Європі в 2013 році). Йшла цілеспрямовано: зустріти «янголів світла».

Перекинутися парою слів із янголом приємно за будь-яких умов. А якщо точно знаєш, що янголи завітали з твого рідного міста, Києва, – це приємно в квадраті.

Семеро дівчат з української столиці не перший рік виконують цю почесну місію на ярмарку в столиці німецькій. Вони – частина проєкту «Kiev meets Berlin», який існує вже 10 років. (Так-так, я теж була здивована транслітерацією Kiev у проєкті, який підтримує КМДА, – і написала їм своє зауваження, але поки що без відповіді. Але зараз не про це).

«Янголи світла» ходять ринком із ліхтариками, фотографуються з усіма бажаючими. Таких багато. Дехто кидає пожертви в кухоль. Ці гроші, а також ті, які додасть компанія-організатор, потім будуть передані на благодійну допомогу дітям в Україні.

Цього року, на відміну від попередніх, дівчата чомусь спілкуватися з пресою не дуже хотіли. Ну, в них інших клопотів вистачає.

Зате душевно поспілкувалися в короткій паузі з музикантами, які теж прибули з України. Не зрозуміти це було неможливо, адже грають вони українські колядки, а також польські та німецькі.

Народ підтанцьовує, дехто підспівує.

«Більшість із 12 членів колективу – зі Львівського муніципального духового оркестру. Розділилися на квартети та граємо», – розповідає один із них. І додає: «Російські колядки не граємо, бо їх у природі немає».

Біля входу на ярмарок чуємо справжнісіньку шарманку. Дуже дивуюсь, коли шарманщик вітається українською. Виявляється, це Василь, також зі Львова. І теж є членом «української різдвяної збірної». Його інструмент, катеринка, викликає неабиякий інтерес, особливо в дітлахів.

Йдемо далі – й одразу бачимо яскравий кіоск із сувенірами з петриківським розписом і львівською керамікою. Теж старі знайомі, на цьому ринку вже третій рік.

Торгівля іде нормально, каже Тетяна. І дійсно, допоки ми бесідуємо, у неї купують кілька сувенірів, розпитують, звідки така краса.

До речі, такий самий кіоск є й на іншому великому ринку, на Александрплац. Там українські промисли представляє Павло.

Якщо зустріти вищеназваних персонажів я цілком очікувала, то напис Ukraine Now на ресторанному павільйоні виявився сюрпризом.

Придивляємося уважніше:  горілка «Хортиця», борщ, вареники, сало. Назва –  «Pelmeni»... Впевнено заходимо всередину з твердим наміром запитати, чому ж не «Varenyky»?..

«Хотіли назвати «Varenyk House», але почали вивчати ринок і зрозуміли, що вареники наші у Німеччині не дуже знають, зате пельмені – так», – роз’яснює менеджер проєкту Юлія.

Вона розповідає, що це перший досвід на німецькому різдвяному ринку компанії Food Court Service, яка забезпечує «гастрономічну складову» під час участі України у великих виставках або міжнародних заходах.

Заявки на участь у різдвяних ринках почали розсилати ще в травні, готувалися 6 місяців, їздили по різних фестивалях, вивчали досвід, думали, як адаптувати нашу національну кухню під місцевий смак. Підготували меню.

Найбільшим попитом у ньому користується «суперпропозиція» – борщ, сало та горілка. Ціна – 7 євро.

Є й інші смаколики, які прямо на місці з переважно екологічних продуктів, як запевняє Юлія, готує київський кухар.

«Фішкою» є вареники жовтого та блакитного кольору, які слугують декораціями. І не тільки, їх можна й придбати за 3 євро. Зроблені вони з борошна та води, але їсти їх не треба, краще повісити на ялинку. Загалом зліпили 2020 таких вареників. Місяць виготовляли!

Відвідують павільйон, що займає 50 кв.м, 200-300 людей щодня, з яких 40% – вихідці з колишнього СРСР, які живуть у Німеччині або приїздять до Берліна, і 60% – німці та іноземні туристи. Це середня кількість для ярмарку.

Наступного року організатори планують врахувати цьогорічний досвід і дещо розширитися, сподіваються, що на ярмарку з'явиться велика зона України.

Слід додати, що в 2015 році цей ринок відкривав мер Києва Віталій Кличко. Він узяв участь у запаленні вогнів підсвітки палацу Шарлоттенбург – жовто-блакитних відтінків.

Тепер український дух постійно витає на цьому чудовому ярмарку.

Ольга Танасійчук, Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-