Церемонія нагородження Нобелівських лауреатів 2019

Церемонія нагородження Нобелівських лауреатів 2019

Відео
Укрінформ
У Стокгольмі відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Нобелівської премії 2019 року.

Наживо урочисту церемонію транслював канал Нобелівської премії у YouTube.

Загалом, у вівторок нобелівські лауреати отримали почесні дипломи та золоті медалі в Стокгольмській філармонії з рук короля Швеції Карла ХVI Густава.

Раніше голова Норвезького Нобелівського комітету в Осло вручив соту Нобелівську премію миру прем’єр-міністру Ефіопії Абію Ахмеду. Церемонія пройшла в ратуші за участю членів норвезького уряду та королівської сім'ї.

Нагороду прем'єр-міністру Ефіопії присудили за зусилля щодо досягнення миру та міжнародного співробітництва, зокрема за рішучу ініціативу щодо врегулювання прикордонного конфлікту із сусідньою Еритреєю.

Туреччина, Албанія та Косово заявили про бойкотування церемонії, у такий спосіб висловлюючи протест проти вручення премії з літератури за 2019 рік Пітеру Гандке. Письменника критикують за підтримку сербського авторитарного президента Слободана Милошевича.

Як повідомляв Укрінформ, Нобелівську премію з економіки за 2019 рік отримали Абхіджит Банерджі, Естер Дюфло, Майкл Кремер за «експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю».

У галузі фізики нагороду присудили Джеймсу Піблсу «за теоретичні відкриття у фізичній космології», а також Мішелю Майору і Дідьє Квелоцу «за відкриття екзопланети, яка обертається навколо зірки сонячного типу».

Читайте також: Як відкриття нобелівських лауреатів вплине на медичну практику

Нобелівську премію з хімії присудили групі вчених за розробку літій-іонних батарей, а премію миру вручено прем'єру Ефіопії.

Нобелівська премія 2019 року з фізіології та медицини дісталася трьом ученим за дослідження про те, як клітини відчувають і пристосовуються до наявності кисню.

Лауреатами Нобелівської премії з літератури за 2018 і 2019 роки стали письменники з Польщі та Австрії Ольга Токарчук та Петер Гандке.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-