Французів закликають захистити рідну мову від англійської

Французів закликають захистити рідну мову від англійської

Заява
Укрінформ
Мовознавці Франції висловлюють занепокоєння збільшенням англосаксонського впливу на французьку мову.

Про це йдеться в заяві Французької академії, заснованої 1635 року з метою захисту чистоти мови, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Французька академія ніколи не ставилася вороже до запровадження та використання іноземних термінів. Але сьогодні вона серйозно занепокоєна розвитком «франгле», - зазначають інтелектуали-мовознавці.

Ідеться про «франгле» (franglais) - варіант французької мови, в якій надмірно використовуються запозичення з англійської.

В академії це вважають порушенням так званого закону Тубона від 1994 року, який визначає статус французької мови як основної у використанні в офіційних урядових документах, у спілкуванні державних службовців, комерційних договорах, маркуванні товарів, діловому спілкуванні, офіційних оголошеннях та в деяких інших сферах.

Як наголошується, постійні порушення закону Тубона, пов'язані з використанням англосаксонських термінів, спотворюють та погіршують французьку мову.

Читайте також: Франція хоче запровадити жорсткі квоти для мігрантів

Науковці закликають державну владу бути першою у дотриманні законодавства у мовній сфері: «Якщо не буде активної реакції, якщо громадськість не оцінить належним чином небезпеку, французька мова втратить життєвість і популярність, яку ми любимо».

Як відомо, 25 квітня Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Очікується, що у грудні 2019 року Венеціанська комісія за поданням моніторингового комітету ПАРЄ висловить думку щодо відповідності цього закону принципам демократії та верховенства права Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-