Воїн, «Вовчі очі» й п’ять метрів тканини Шанель для Мольфара

Воїн, «Вовчі очі» й п’ять метрів тканини Шанель для Мольфара

Укрінформ
Новий фільм Віктора Андрієнка має стати «справжнім кіно» для дітей 

Творча група презентувала 10 хвилин відзнятого відеоматеріалу до фільму «Легенди Чарівнолісся» – майбутного фентезійного фільму з елементами містичної України для сімейного перегляду.

Роль головного героя – десятирічного чванькуватого хлопчика-сироти Марека, якому призначено долею врятувати світ, зіграє Олексій Сморігін – син зірки «Дизель Шоу» Євгена Сморігіна. Усі труднощі на екрані йому допоможуть здолати відважні друзі: суворий Воїн, мольфар Базіка та відважний Бродник, образи яких втілять зіркові актори Сергій Стрельников, Василь Бендас та Василь Вірастюк.

Олексій Сморігін у ролі Марека
Олексій Сморігін у ролі Марека

Режисером і співсценаристом фільму «Легенди Чарівнолісся» є Віктор Андрієнко, котрий уже давно й успішно займається дитячим кіно – у якості режисера, постановника або продюсера він має пряме відношення до створення таких ігрових та анімаційних стрічок як: «Іван Сила», «Микита Кожум'яка» й «Цар Плаксій та Лоскотон».

Проби на «Чарівнолісся» Андрієнко проводив нестандартно – зібрав акторів у студії звукозапису й попрохав озвучити своїх персонажів для аніматики. Вони чемно озвучили, та й питають: – А коли ви вже нас знімати будете?

- А чого мені вас знімати? – відказав він. – Ви мужики красиві, актори талановиті, я це знаю, та й костюми з гримом хороші будуть. А ви поговоріть, бо саме по звуку моментально чутно усі проблеми. Головне на майданчику – природність, щирість, людяність, тоді й глядач нам повірить. Ось цього я хотів добитися.

Віктор Андрієнко та Руслан Мірошниченко у ролі Злидня
Віктор Андрієнко та Руслан Мірошниченко у ролі Злидня

Я наперед особисто подякую пану режисеру, якщо він справді цього доб’ється, бо при всій моїй любові до вітчизняного кіно – бувають прикрі моменти, коли все враження від фільму псує саме озвучка – ніби й професійна, але штучна, пластмасова, нещира. Тож, нехай Чарівнолісся заговорить до мене казково, але по-справжньому.

Проєкт «Легенди Чарівнолісся» отримав грант Українського культурного фонду на підготовчий період, а також став одним із переможців 11-го пітчингу Держкіно.

Марек (Олексій Сморігін) та Відьмак Лукаш (Олександр Григор'єв)
Марек (Олексій Сморігін) та Відьмак Лукаш (Олександр Григор'єв)

Сценарій фільму, написаний самим Андрієнком у співавторстві з Оленою Шульгою, у 2017 році отримав першу премію Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Один із продюсерів кінострічки Андрій Корнієнко розповів, що презентований відеоматеріал було відзнято завдяки підтримці Українського культурного фонду, далі у творців – глобальний план: «Ми вже беремо участь в міжнародних маркетах – нещодавно Артем Колюбаєв (співпродюсер – ред.) їздив у Апулію (Італія), нам підтвердили, що цей проєкт цікавий для ко-продукції».

Андрій Корнієнко
Андрій Корнієнко

Корнієнко сподівається, що в кінці року вони підпишуть контракт із Держкіно і вступлять в пілотну підготовчу фазу, у зимово-весняні павільйонні зйомки.

«Ми хочемо завершити проєкт уже влітку і зняти хороше, якісне українське кіно для сімейного перегляду», – сказав продюсер.

Головний меседж фільму: «Знайти справжнього друга дуже складно, а стати справжнім другом – ще складніше», – так презентував своє нове дітище Віктор Андрієнко.

Віктор Андрієнко
Віктор Андрієнко

Він розповів, що герої «Чарівнолісся» зовсім різні, але їх єднає щось велике, людське, цінне – чим є уміння дружити.

«Наш Воїн (актор Сергій Стрельников) – справжня людина війни, який, до того ж, зазнав сильної зради від Злидня Вовкулаки (актор Руслан Мірошниченко). Конфлікт цих двох – постійний і проходить наскрізно через весь фільм.

Сергій Стрельников - Воїн
Сергій Стрельников - Воїн

Воїн – цинік, який ні у що не вірить, але так стається, що він аж двічі рятує Марека і намагається довести його до монастиря, щоб позбутися від нього, але у нього весь час це не виходить. Аж раптом з’ясовується, що від цього хлопчика залежить спасіння цілого світу», – трохи познайомив мене з характерами героїв режисер.

Мольфар Базіка, якого грає Василь Бендас – це комедійний персонаж, такий собі недовчений чарівник.

Василь Бендас у ролі мольфара Базіки
Василь Бендас у ролі мольфара Базіки

«У нашому фільмі багато екшену й жорстких історій, тому, як у будь-якому шекспірівському творі, потрібен був блазень, який пом’якшить усе це, додасть іронії. Але у той же час, коли починається основний бій проти мерців і Мороку, котрі приходять на Землю, блазень стає зовсім іншим – перетворюється на відважного воїна», – веде далі Андрієнко.

З короткого екскурсу в сюжет я зрозуміла, що й герой, якого грає Василь Вірастюк, – Бродник – також воїн. І пустун Марек, який спілкується з ними усіма, поступово з примхливого барчука-принца помалу мужніє і стає таким маленьким відважним мужичком.

«І в кінці, коли вони вже прощаються й розходяться, малий запитує: як же ти мене залишиш, ти ж мій друг? А Воїн крізь сльози відказує: я не твій друг. Я – твій побратим», – цитує режисер фразу, яку вважає ключовою.

Воїн Сергій Стрельников та дублер Марека Максим Булатов
Воїн Сергій Стрельников та дублер Марека Максим Булатов

Хлопчик залишається бути тим, ким йому суджено було стати, а друзі – Воїн, Базіка та Бродник – продовжують свій шлях до подвигів.

У презентованому 10-хвилинному відео я не побачила жодного жіночого персонажу. Занепокоїлася, невже гендерна дискримінація? З підозрою запитую у Андрієнка: 

- А чому це у вас немає героїнь?

Він сміється і заспокоює, що жінки у Чарівноліссі теж водяться, просто їх ще не знімали.

- У нас є два жіночі персонажі: Корчмарка, яку гратиме Руслана Писанка й яка тримає «Чорну корчму» – така собі «барига», до неї бандити звідусюди приїжджають. У неї є батіг, яким вона вирішує всі проблеми, говорить: «Я тут головна, тут мій закон, хочете посперечатися, то йдіть у поле, а інакше вас уперед ногами винесуть».

Тим не менше, у неї трапляється романтична історія з мольфаром Базікою, можете уявити? І ця лірична лінія триватиме аж до фіналу, вона все ніяк не вгамується, все сумуватиме за своїм маленьким мольфарчиком, своєю «дзигою».

Також у фільмі буде ще й Лісунка – онучка Карбівничого, це – лісовий дід, який слідкує за деревами та охороняє ліс.

Ми знайшли потрясаючу дівчинку Лесю на цю роль. Вона – донька каскадера і сама каскадерка й гімнастка. Настільки бойова, що коли я її на пробах доводив до сліз, вона терпіла і не плакала, й лише коли сказав «стоп», вона розслабилася – й заплакала. Сенс у тому, що я таку й шукав! Вона така впевнена, яскрава, красива, посміхається – і ніби лампочка на майданчику вмикається.

- Дякую, пане Вікторе, заспокоїли!

Гарне кіно складається з деталей, і це – саме про нашу історію. Зараз технології просунулися так, що вже й не розумієш – де воно справжнє на екрані, а де ні: де спецефекти, де що домалювали, а де справжній колір очей.

У Руслана Мірошниченка в цьому фільмі роль Злидня Вовкулаки – все, як і годиться, – він страшний, зубатий і кігтистий. Зізнається, що в такому гримі працювати важкувато, постійно треба контролювати свої рухи і навіть гучні вигуки – щоб вовчі клики не повискакували. На пробах грим йому накладали понад чотири години, а потім на самих зйомках – вже вправлялися за три.

Джулія Мельнік
Джулія Мельнік

Андрієнко захоплено розповідає: «Ви побачите на крупному плані, що у нього – справжні вовчі очі! З нами працює потрясаюча гримерка Джулія Мельнік, яка пів року навчалася по гранту у найкращій американській школі гриму і як волонтер допомагала в одній американській кінострічці. Завдяки їй нам прислали з Голівуду ось ці неймовірні жовті лінзи.

У Руслана – роль вовкулаки, тому навіть коли він повертається у людську подобу – очі у нього лишаються вовчі, але я хочу, щоб потім вони у нього стали блакитні…».

Тут я обірву цитату режисера, бо він розповів – за яких обставин це має статися, а я не хочу спойлерити. То буде красива сцена. І у ній важлива кожна деталь.

А про деталі у крутезних костюмах героїв, як виявилося, подбав відомий кінокутюр’є Костянтин Кравець.

Костянтин Кравець
Костянтин Кравець

Події фільму відбуваються у казковому середньовіччі, тому вбрання героїв мало бути відповідним – якісь старовинні сюртуки, капелюхи…

Команда художника з костюмів ходила по всіляких барахолках, секондах, базарчиках – де лише можна було знайти ці старовинні тканини, рюшики, мережива. А для того, щоб пошити нашому Мольфару Васі Бендасу справжній старовинний сюртучок, їм довелося купити п’ять метрів тканини Шанель – і виварити її! – розповів Андрієнко.

Штани, до речі, Мольфару пошили зі справжнього персидського килимка, йому цей стиль близький, бо Базіка вважається зятем султана, але, чи це правда, – дізнаєтеся вже в кіно. А от про костюми я у пана Кравця все ж порозпитувала.

- Вітаю, Костянтине, режисер розповів цікавеньку історію, що для деяких костюмів ви не просто брали дорогу тканину Шанель, а ще й знущалися з неї – виварювали. Було таке?

- (сміється) Ну, було. Розумієте, щоб досягти того ефекту, якого ми прагнули, так треба було зробити. Тут важлива ступінь пропрацювання, тому що з самого початку режисером і продюсерами було озвучено, що ми робимо справжнє кіно. А справжнє кіно робиться детально, ретельно, довго – і складними способами.

- Я помітила тонку роботу! У Мольфара Базіки сорочка бісером вишита? Я ж не помиляюся?

- Ви правильно розгледіли, у Базіки справді все вишите. Взагалі, всі вбрання героїв зроблені з нуля, ми не використали жодного готового костюму. Нами було пошите геть усе – і сумки, й взуття, і капелюхи.

Розбійники Монах (Ігор Зоров), Отаман (Олександр Мельник) та Голомозий (Олександр Рудинський)
Розбійники Монах (Ігор Зоров), Отаман (Олександр Мельник) та Голомозий (Олександр Рудинський)

- Навіть так? І зі шкірою працювали?

- Звичайно, – і шили, й вишивали, й клепали. У нас трудиться досить велика група: окремо – ті, що займаються взуттям і шкірою, бо це специфічна робота, окремо – ті, хто робить головні убори, а безпосередньо пошиттям костюмів займаються 3 кравчині, закрійник, фахівець із фактур, і, власне, я з асистентом Дмитром Люшнею.

- Скільки всього костюмів плануєте пошити? Це ж кожному актору потрібно, напевно?

- Звичайно! Ми повинні одягнути не лише героїв, а й масовку, яка потрапляє у кадр. Думаю, це може бути 150-200 людей.

Любомир Валівоць - Розбійник-Красень
Любомир Валівоць - Розбійник-Красень

- Що брали за основу дизайну, чим надихалися?

- Ми ж знімаємо фантазійний світ, тому це – чиста фантазія – що подобалося, те й робили. Але все ж використали багато наших національних мотивів, бо це ж українська казка, яка тут відбувається і тут знімається.

В Україні величезна кількість хороших спеціалістів, які вже готові вийти на професійний рівень, відповідний європейському чи американському. Але для цього потрібно створити прецедент, а прецеденти створюються серйозною великою роботою, з різними копіткими нюансами, складнощами і ретельною підготовкою. От ми цим і займаємося.

Розбійники Низенький (Яков Гопп), Рудий (Віталій Теплюк) та Сарацин (Артур Макунді)
Розбійники Низенький (Яков Гопп), Рудий (Віталій Теплюк) та Сарацин (Артур Макунді)

Художник додав, що у їхніх планах – проведення в дні прем’єри виставки костюмів усіх героїв, щоб глядачі змогли оцінити якість кожної деталі. Оскільки у сучасному кіно далеко не завжди костюмам приділяють необхідну увагу і доводять їх до такого рівня, хоча це – необхідно.

Зрозуміло, що це лише 10 хвилин матеріалу і попереду в творчої команди фільму ще величезна робота, але вони справді захоплюються нею, тому, я переконана, захоплять і нас.

Насамперед «Легенди Чарівнолісся» – це дитячий фільм, а до дітей треба ставитися чесно і показувати їм якість у всіх проявах – будь то людські відносини, акторська гра чи досконалий костюм.

Любов Базів, Київ
Фото надані пресслужбою та Геннадія Мінченка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-