Сьогодні Міжнародний день зі зменшення небезпеки лих

Сьогодні Міжнародний день зі зменшення небезпеки лих

Укрінформ
Сьогодні, з ініціативи ООН, відзначається Міжнародний день зі зменшення небезпеки лих.

День був заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 22 грудня 1989 року і його метою є підвищення рівня обізнаності суспільств щодо того, яких заходів потрібно вживати, щоб зменшити наслідки лих. Цього Дня ООН закликає людей ділитися накопиченими знаннями в царині зниження небезпеки лих.

Стихійне лихо – екстремальне явище природи катастрофічного характеру, що приводить до раптового порушення нормальної діяльності людей. Характерними рисами стихійного лиха є його непередбачливість і неможливість своєчасного попередження. За місцем локалізації стихійні лиха поділяють на: літосферні, гідросферні, атмосферні. Від стихійних лих - ураганів, повеней, цунамі, землетрусів, смерчів, пожеж, виверження вулканів, посух, снігових лавин, зсувів ґрунту тощо, щороку страждають понад чверть мільярда людей. За останні 20 років жертвами природних катаклізмів стали 1,3 млн осіб, а 4,4 млрд отримали каліцтва, втратили дах над головою або були змушені шукати притулок в інших місцях. При цьому мало хто враховує економічні збитки від стихійних лих, які, за оцінками, зросли в два з половиною рази і становить 2,9 трлн дол.

Тож не дивно, що цьогорічним гаслом Дня є: «Зменшення економічних втрат в результаті стихійних лих». У 2016 році Управління Організації Об’єднаних Націй з питань зменшення небезпеки лих запустило кампанію «Сендайська сімка» (за назвою японського міста Сендаї, де 18 березня 2015 року була підписана Сендайська рамкова програма зі зниження ризику лих на 2015–2030 рр.). Кампанія зосереджена на реалізації семи цілей, головною з яких є скорочення кількості смертельних випадків у результаті стихійних лих. Кампанія покликана підвищити рівень обізнаності щодо ефективних заходах в царині зниження небезпеки лих. В рамках кампанії «Сендайська сімка» уряди, місцева влада, громади, організації громадянського суспільства, заклади системи ООН мають нагоду на міжнародному, регіональному і національному рівні поділитися знаннями і досвідом у питаннях зниження небезпеки лих.

Читайте також: На Японію обрушився сильний тайфун: евакуюють жителів цілого архіпелагу

Окрім того, в Україні кожної другої неділі жовтня відзначається День художника. Свято встановлено «…ураховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості та на підтримку ініціативи Спілки художників України…» і відзначається згідно з Указом Президента від 9 жовтня 1998 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-