Поліцейський пес із Донеччини виборов п’яте місце на змаганнях у Чехії

Поліцейський пес із Донеччини виборов п’яте місце на змаганнях у Чехії

Фото
Укрінформ
Кінологічна команда поліції Донецької області увійшла в п’ятірку кращих на кінологічних змаганнях у Чехії. 

Поліцейський пес Туман під керівництвом інспектора кінологічного центру поліції Донеччини Тараса Куби виборов 5-те місце з 21-го на міжнародному чемпіонаті з багатоборства кінологів, повідомляє пресслужба поліції Донецької області.

“Кінологічна команда поліції Донецької області увійшла в п’ятірку кращих на кінологічних змаганнях у Чехії. За п’ять хвилин знайти у лісі гільзи, пройти кілометр по сліду на пересіченій місцевості, без команди затримати злочинця – поліцейський пес Туман під керівництвом кінолога Тараса Куби впорався з найскладнішими завданнями.Напарники посіли 5 місце з 21-го на міжнародному чемпіонаті з багатоборства кінологів в м. Їглава Чеської Республіки”, - йдеться у повідомленні.

Поліцейський пес із Донеччини виборов п’яте місце на змаганнях у Чехії/Фото: Поліція Донеччини, Фейсбук

Зазначається, що Україну також представляли кінологи з Київської та Закарпатської областей. Основні напрями, за якими оцінювалась службова собака, - це затримання злочинця та розшук особи за запаховим слідом. Умови змагань були максимально наближені до реальних, адже саме так тренують своїх собак чеські кінологи. На першому етапі учасники долали реальні перешкоди - стіни, міст, водойму, просувалися тунелями. На другому, основному, - показували навички слідової роботи. Собаки повинні були відшукати слід зловмисника у міській забудові, у темних приміщеннях, в полях та лісах.

“Відмінність роботи чеських поліцейських собак та наших у тому, що собака повинна відібрати запаховий слід злочинця в складних умовах. Тобто на цьому сліді поруч були хибні сліди, і пес мав обрати правильний, пройти по ньому близько кілометра та знайти речі, загублені злочинцем”, - розповів Куба.

Читайте також: Покинутий пес через соцмережі "знайшов роботу" у Нацгвардії

Також ще одним завданням для Тумана стало затримання правопорушника при активній обороні та при втечі. Одне з випробувань полягало у тому, щоб собака самостійно ухвалив рішення щодо затримання особи.

“Було змодельовано ситуацію, коли кінолог із собакою надавали умовному потерпілому медичну допомогу. У цей момент на них нападав один злочинець, а через деякий час інший, і пес мав затримати обох”, - зазначив кінолог.

У розділі захисної служби собаки показували навички втримання правопорушника на певній межі, не кусаючи його. Найкраще Туман показав себе у слідовій роботі та пошуку гільз, які відшукав менше ніж за п’ять хвилин, та у затриманні правопорушника. Чеські судді оцінили вмотивованість собаки, її вміння працювати на тривалій дистанції. У низці вправ оцінювалася також тактика дій кінолога, який заздалегідь не мав уяви, що відбуватиметься на місці події та мав швидко зорієнтуватися і ухвалити правильне рішення.

Наголошується, що чотирирічний Туман вже вдруге бере участь у змаганнях в Чехії, і цього разу значно покращив свій попередній результат. Тренується пес на практиці – виїжджає на місця злочинів зі слідчо-оперативними групами.

Читайте також: Собака Джессі зустрілася зі звільненим моряком

“З початку існування нашого кінологічного центру, а це 22 лютого 2017 року, ми щорічно виїжджаємо на змагання. Що стосується чемпіонатів України, то щорічно ми займаємо призове місце у якійсь вправі: в 2017 році це була найкраща вибірка речі, а в 2019 – найкраща захисна служба”, - розповів начальник кінологічного центру ГУНП в Донецькій області Леонід Котов.

За інформацією пресслужби Донецької поліції, наразі у центрі виховується 35 службових собак. Хвостаті детективи допомогли розкрити 300 злочинів, зокрема кілька вбивств та інших тяжких правопорушень. З початку року допомогою службових собак було виявлено 10 кілограмів вибухівки, 26 вибухових пристроїв, 2,5 тисячі боєприпасів.

Фото: Поліція Донеччини, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-