11 жовтня: народний календар і астровісник

11 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Харитона-сповідника; стережімося лихого ока, що можна викинути зі сміттям і кому буде “весело”

Сьогодні святого Харитона і Всесвітній день боротьби з ожирінням. Цілком можливо, що невдовзі слово “ожиріння” визнають не надто коректним і замінять на більш нейтральне: “з надмірною вагою”. В давнину українці (власне, як і інші народи) не вирізнялися політкоректністю, тому були досить різкі в характеристиках: діставалося і худорлявим, і тим, хто мав надмірну вагу. Щоправда, останнім все ж надавали перевагу — якщо надмірна худорлявість пов’язувалася з хворобами, то схильність до повноти — зі здоров’ям і достатком. Про повну людину, особливо дівчину, казали: “пишна”. Але надмірно повних не жалували й обзивали доволі образливими прізвиськами: “Бач, тілом обросло, як кабан годований”, “Обдувсь, як барило”, “Товстий, як бочка”, “Гладкущий, аз із шкури прецця” (“аж шкура тріщить”), “Роз’їхалась, як верша”, “Такі ті пани, мов кабани годовані, пикаті, пузаті”, “Там така попадя, що бублика ззіси, поки кругом обійдеш”, “Сунецця, мов горохова копиця” тощо.

На Харитона стереглися «чорного» «недоброго» ока і не підмітали в оселі – начебто зі сміттям можна було викинути і домовика, а ще, буцімто це призведе до сварок...

Іменинники нині Антон, Іван, Юлія, Сергій, Кирило, Марія, Ганна, Тетяна.

13-14 місячний день, поволі наближаємося до місячної повні. Трохи “лінькуватий” день, але жити буде “весело” завдяки різним несподіваним обставинам. Жодних нових справ сьогодні розпочинати не варто. Несприятливий день для далекої дороги, переїзду, відрядження. Товариські люди матимуть чималий успіх. Число 13 відповідає знаку Водолія, який сприяє внутрішньому і енергетичному очищенню. В цей період відбуваються процеси омолодження організму, тому можна видаляти родимки, пігментні плями, робити ін’єкції краси і взагалі «чистити пір’ячко».

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 – -5,8, а найтеплішим у 1935 – +24,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-