Радіодиктант національної єдності-2019: українцям обіцяють “родзинку”

Радіодиктант національної єдності-2019: українцям обіцяють “родзинку”

Укрінформ
Новацією 19-го Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який відбудеться 8 листопада, стане те, що учасники зможуть майже одразу перевірити свою роботу.

Про це розповів в ефірі Українського радіо автор диктанту - доцент Київського університету ім. Бориса Грінченка Олександр Авраменко.

"Зазвичай ми отримуємо листи упродовж двох днів, а потім півтора-два тижні команда людей їх перевіряє. Це дуже громіздка робота і складна. І виходить, що люди написали диктант, а десь у грудні ми підбиваємо підсумки. Це вже не так актуально. Тому ми подумали, а чому не зробити так: продиктували текст, взяли невеличку паузу на 3-4 хвилинки, і після цього його перевірити, вивісити на сайт, на екрани. Я озвучу орфограми, пунктограми, усе прокоментую, щоб свято було завершено в цей же день", - розповів Авраменко.

Читайте також: Легший, ніж торік: Кириленко поділився враженнями від радіодиктанту

Автор диктанту вважає, що людей, які припустилися кількох помилок, не можна вважати безграмотними.

"Мені журналісти часто закидають, що от, у нас громадяни такі неграмотні, багато людей зробили по дві-три помилки… Люди добрі, не припускаються помилок лише професійні філологи, коректори і автори диктанту! Дві-три помилки, чергування у-в та і-й, десь не помітив окличну інтонацію і замість знаку оклику поставив крапку – це все одно досить високий рівень грамотності. Це як з математикою: чому дорівнює тангенс 45 градусів, не згадає нікто, окрім математиків. Чому ж усі вирішили, що з мови потрібно ідеально знати усі правила? Дві, три, навіть чотири помилки – це гарний рівень", - переконаний Авраменко.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності традиційно лунає на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада.

Минулого року радіодиктант національної єдності написали 32779 людей, з них без помилок – 313.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-