8 жовтня: народний календар і астровісник

8 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Фросини; запасаймося капустою, чи встановиться зима до Михайла і що може спровокувати скандал

Сьогодні преподобної Єфросинії Александрійської. Цей день у народі називали «капусником», бо, за повір’ям, шаткована капуста могла довго й добре зберігатися. «Не треба в капусту й олії, як пошаткуєш на Фросинії», — казали колись. Капуста для українців наряду з картоплею, морквою і буряком була однією з головних страв, особливо під час посту. В усіх регіонах України існувала величезна кількість прикмет, обрядів щодо капусти: як її садити, як поливати, як оберігати від шкідників, як сікти. Рубати капусту починали з Воздвиження, у будь-який день, крім понеділка і суботи. На півдні України в болгарських селах запрошували заливати розсолом першу діжку з нашаткованою капустою здорового моторного парубка. А ще дітей українці неодмінно «знаходили в капусті» (Волинь, Полісся). На Слобожанщині казали, що «зайчик приносить діток і садить поміж капустою».

Коли на Єфросинії тепла погода, то ще тепло триватиме три тижні. Якщо цього дня випаде сніг, то зима встановиться на Михайла (21 листопада). Ранній сніг – на ранню й теплу весну; якщо він глибокий, то наступного року буде добрий врожай.

З іменинами вітайте Сергія, Єфросинію, Миколу.

10-11 місячні дні, Місяць у Водолії. В тренді колективізм, але з суттєвими демократичними нотками. Саме ці складові дозволять бути максимально ефективними за не надто легких обставин. Комунікативна складова буде вельми проблематичною — у кожної зі сторін превалюватиме бажання опонувати з найменшого приводу, аніж слухати і чути іншого. Принаймні до 11 жовтня не варто укладати (письмово) важливі угоди і договори — вони не тільки вирізнятимуться ненадійністю, але й можуть спровокувати справжній скандал. А загалом, астрологічна осінь припасла нам чимало сюрпризів.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1926 – -3,6, а найтеплішим у 1935 – літні +25,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-