Календар на всю голову. 5 жовтня

Календар на всю голову. 5 жовтня

Укрінформ
Цього дня 1902 року народився Рей Крок, засновник корпорації "McDonald's", а в 1962 року в Лондоні відбулася прем'єра першого фільму про Джеймса Бонда "Доктор Ні" 

5 жовтня 1594 року спалахнуло антифеодальне народне повстання під керівництвом Северина Наливайка. Тоді разом з побратимом Григорієм Лободою вони повели козаків в новий похід. За оцінками польських істориків чисельність козацького війська налічувала до 12 тис. чоловік. Під час походу край був спустошений, а столиця румунської Молдови, Ясси - спалені.

5 жовтня 1609 року в Гартенштайні (Саксонія, Німеччина) народився Пауль Флемінг - німецький поет, один з найбільш видатних представників епохи барокко.

5 жовтня 1713 року в місті Лангр народився Дені Дідро - французький письменник, філософ і драматург, який заснував "Енциклопедію або тлумачний словник наук, мистецтв і ремесел". Разом з енциклопедистами він став ідеологом третього стану і творцем тих ідей Просвітнього століття, які підготували уми до Великої французької революції.

5 жовтня 1762 року в придворному театрі "Burgtheater" у віденському Хофбурзі в початковій редакції відбулася прем'єра опери "Орфей і Еврідіка" ("Orfeo ed Euridice") німецького композитора Крістофа Глюка, а ось другу (остаточну) редакцію автор представив 2 серпня 1774 року в королівській академії музики в Парижі.

5 жовтня 1793 року декретом Національного конвенту в період Французької революції було скасовано християнське літочислення і введений революційний календар, який оголосив початок нової ери. Першим її днем стала дата проголошення Республіки - 22 вересня 1792 року. Календар знаменував розрив з традиціями, дехристиянізацію і "природну релігію" асоційовану з природою.

5 жовтня 1802 року в містечку Франполь (нині - Косогірка, Хмельницька область) народився Маврицій Гославський - польський поет, представник "української школи" в польській літературі. У своїх творах він оспівував красу природи Поділля, звеличував героїчні українські історичні традиції, ратні подвиги козаків. Автор найбільш відомий поемою "Поділля".

5 жовтня 1823 року в Англії хірург Томас Воклі почав видавати перший медичний журнал "Ланцет" ("The Lancet").

5 жовтня 1844 року в селі Мала Мартинка (нині - Закарпатська область) народився Євген Фенцик - український письменник, відомий діяч культури краю кінця XIX ст., драматург, журналіст, греко-католицький священник.

5 жовтня 1864 року в місті Безансон, Франція, народився Луї Люм'єр - винахідник кінематографа, родоначальник французької кіноіндустрії та кінорежисури (спільно з братом Огюстом), член Паризької академії наук. У той час як Огюст Люм'єр виконував, в основному, роль організатора і менеджера, Луї займався технічною стороною кінематографа і винахідництвом. Він по праву вважається родоначальник французької кіноіндустрії.

5 жовтня 1880 року в Парижі, Франція, помер Жак Оффенбах - французький композитор, театральний диригент і віолончеліст, засновник і найбільш яскравий представник класичної оперети, який написав понад сотню творів.

5 жовтня 1880 року в Мейденгеді (Беркшир, Велика Британія) помер Вільям Ласселл - англійський астроном. Коли королева Вікторія відвідала Ліверпуль в 1851 році, цей вчений виявився єдиним громадянином, з ким Її Величність захотіла особисто зустрітися. Адже в 1849 році астроном був нагороджений Золотою медаллю Королівського астрономічного товариства, а в 1858 році - відзначений Королівською медаллю Лондонського королівського товариства.

5 жовтня 1882 року в місті Вустер (шт. Массачусетс, США) народився Роберт Годдард - американський фізик і інженер, один з піонерів ракетної техніки, винахідник рідинного реактивного двигуна. Він запустив свою першу ракету на рідкому паливі в березні 1926 року в Оберні, шт. Массачусетс. Ракета під назвою "Нелл" розміром з людську руку протягом 2,5 секунд злетіла на висоту близько 12 м. Ця подія стала важливою демонстрацією можливостей рідинних ракетних двигунів. Крім космічних подорожей Роберт Годдард запропонував ідею реактивного гранатомета, і перші американські моделі гранатометів "Базука" були створені саме на основі робіт дослідника.

5 жовтня 1902 року в Оук-Парку (шт. Іллінойс, США) народився Реймонд Альберт Крок (неформально - Рей Крок) - американський підприємець, ресторатор, засновник корпорації "McDonald's". Включений журналом "Тime» в число "100 найбільш важливих людей століття". На момент смерті його статки оцінювалися в $500 млн.

5 жовтня 1909 року в селі Новиця, Польща, народився Богдан-Ігор Антонич - український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець. Через офіційну заборону цей автор відомий лише з середини 1960-х рр., хоча справив значний вплив на сучасну українську поезію.

5 жовтня 1910 року Португалія проголошена республікою. Ще 1 жовтня в Лісабоні під час візиту президента Бразилії почалися масові демонстрації республіканців. В ніч з 3 на 4 жовтня групу повсталих підтримали народні маси і армія, а також кілька військових кораблів. Два повсталих крейсера піддали артобстрілу королівський палац. 5 жовтня урядові війська капітулювали, а Португалія була проголошена республікою. Було створено тимчасовий уряд, очолений Теофілом Брага, який прийняв ряд декретів: про відділення церкви від держави, про скасування дворянських титулів та ін. Король Мануел II втік до Великої Ббританії.

5 жовтня 1911 року в Страбані, графство Тірон, народився Бріан О'Нуаллан - ірландський письменник і журналіст.

5 жовтня 1912 року в місті Олбані, США, помер Льюїс Босс - американський астроном, укладач Генерального каталогу зірок. У 1909-1912 рр. він був головним редактором журналу "Astronomical Journal".

5 жовтня 1921 року в Лондоні на Першому міжнародному конгресі був заснований Міжнародний ПЕН-клуб - спільнота письменників і перекладачів.

5 жовтня 1925 року в США вийшла перша книга Ернеста Хемінгуея - це була збірка з 15 оповідань "У наш час" ("In Our Time").

5 жовтня 1934 року в Парижі, Франція, помер Жан Віго - французький кінорежисер і сценарист. Він зняв лише чотири картини "Аталанта", "Нуль з поведінки", "Таріс, або плавання", "З приводу Ніцци". Незважаючи на недовге життя і короткочасну кар'єру, він зробив значний внесок в розвиток поетичного реалізму - течії у французькому кіно 1930-х рр., що згодом вплинуло практично на всіх режисерів французької нової хвилі.

5 жовтня 1936 року в Празі, Чехословаччина, народився Вацлав Гавел - чеський письменник, драматург, дисидент, правозахисник і державний діяч, останній президент Чехословаччини (1989-1992) і перший президент Чехії (1993-2003). Один із засновників Громадянського форуму.

5 жовтня 1939 року в Сулак-сюр-Мері, Франція, народилася Марі Лафоре - вишукана франко-швейцарська співачка і актриса.

5 жовтня 1941 року поблизу села Козолугівка, Запорізька область, помер Микола Трублаїні (власне: Микола Трублаєвський) - письменник і журналіст. Дивний для українського вуха псевдонім з'явився після того, як в 1927 році до Харкова приїхали робітники з Італії, яких супроводжував молодий газетяр; вони і змінили прізвище Трублаєвський на зручне для них "Трублаїні". Автор повістей "Лахтак", "Мандрівники", "Шхуна" Колумб", "Орлині гнізда", а також незавершеного науково-фантастичного роману "Глибинний шлях".

5 жовтня 1943 року в місті Мілуокі (шт. Вісконсін, США) народився Стів Міллер - американський гітарист і композитор, який створив в 12 років блюз-рок-команду, яка в 1968 році отримала назву "The Steve Miller Band".

5 жовтня 1945 року в місті Глазго, Шотландія, народився Брайан Конноллі - шотландський музикант і співак, найбільш відомий як провідний вокаліст групи "Sweet".

5 жовтня 1947 року в Данстоні, Англія, народився Браян Джонсон - британський поет, колишній вокаліст групи "Geordie" і нинішній учасник австралійської рок-групи "AC/DC".

5 жовтня 1951 року в Дубліні, Ірландія, народився Боб Гелдоф - ірландський музикант, композитор, актор, громадський діяч. У популярній музиці він відомий як лідер ірландської панк-рок групи "The Boomtown Rats", який після розпаду групи в 1986 році почав сольну кар'єру. Широко відома виконана Бобом Гелдофом головна роль у фільмі "Стіна" ("Wall") групи "Pink Floyd". У 1984 році він і Мідж Юр заснували благодійну супергрупу "Band Aid", яка збирала кошти на допомогу голодуючим дітям Ефіопії. У 1985 році ними був організований благодійний телемарафон "Live Aid". У 2005 році музикант організував благодійний фестиваль "Live 8", що пройшов в країнах великої вісімки, а потім допомагав в якості консультанта в проекті "ONE Campaign", затіяному ірландським гуманістом Боно.

 The Beatles  Фото: The Beatles | Facebook
The Beatles Фото: The Beatles | Facebook

5 жовтня 1962 року в продаж надійшов перший сингл - "Love Me Do" молодого ліверпульського біт-квартету "The Beatles".

5 жовтня 1962 року в Лондоні відбулася прем'єра першого фільму про Джеймса Бонда "Доктор Ні" ("Dr.No") з Шоном Коннері в головній ролі, знятого режисером Теренсом Янгом. За головну роль актор отримав гонорар в розмірі $20 тис.

5 жовтня 1967 року в англійському місті Елі (графство Кембриджшир, Англія) народився Гай Пірс - кіноактор, кумир любителів "розумного кіно". Він запам'ятався за стрічками: "Два брати", "Король говорить", "Таємниці Лос-Анджелеса", "Пам'ятай", "Залізна людина 3" та ін.

5 жовтня 1968 року британське супертріо "Cream" почало прощальне турне по США.

5 жовтня 1969 року на телеканалі Бі-Бі-Сі стартував перший сезон комедійного серіалу "Монті Пайтон: Літаючий цирк" ("Monty Python's Flying Circus"). Саме завдяки цьому серіалу англійське слово "spam" (від "spiced ham" - "консервований ковбасний фарш") отримало нове значення - "надзвичайно нав'язлива реклама" або  "небажані масово розсилаючи електронні листи, названі - спам".

5 жовтня 1970 року був випущенний новий студійний альбом - "Led Zeppelin III" британського суперквартета "Led Zeppelin".

5 жовтня 1974 року подвійний альбом-збірка "Endless Summer" американського квінтету "The Beach Boys" в США злетів на першу сходинку.

5 жовтня 1975 року в Редінгу (Беркшир, Англія) народилася Кейт Вінслет - англійська актриса, відома за картинами "Життя Девіда Гейла", "Вічне сяйво чистого розуму", "Читець", "Розум і почуття". На пару з Леонардо ДіКапріо вона втілила у фільмі "Титанік" ("Titanic"), режисера Джеймса Кемерона, саму романтичну пару XX ст. Але премію "Oscar" вона отримала за роль в картині "Читець" ("The Reader").

5 жовтня 1984 року в Києві помер Іван Басс - український літературознавець, доктор філологічних наук.

5 жовтня 1991 року в Харкові помер Сергій Солодовник - український художник.

5 жовтня 1991 року американський квінтет "Guns N 'Roses" очолив американський хіт-парад альбомів, видавши платівку "Use Your Illusion II".

5 жовтня 1992 року в Бірмінгемі (Алабама, США) помер Едді Кендрікс - учасник американського вокального квінтету "The Temptations", член Залу слави рок-н-ролу.

5 жовтня 2002 року в Бахрейні між гросмейстером Володимиром Крамником і найпотужнішим в світі комп'ютером "Deep Fritz" стартував шаховий матч.

5 жовтня 2006 року Джеффрі Борер, який вів таємну відеозйомку Майкла Джексона на приватному літаку, був засуджений до шести місяців домашнього арешту і штрафу в $10 тис. Як власник фірми "XtraJet", що спеціалізувалася на приватних авіаперевезеннях, він велів співробітникам встановити дві приховані камери на літак поп-зірки.

5 жовтня 2007 року шотландська співачка Енні Леннокс випустила четвертий студійний альбом "Songs Of Mass Destruction"; сольник представив 11 нових пісень.

5 жовтня 2008 року з синглом "So What" співачка Пінк лідирувала в Великій Британії, де на першій сходинці в хіт-параді протрималася три тижні.

5 жовтня 2009 року на кіноекрани України вийшов фільм "Las Meninas" режисера-постановника, сценариста і продюсера Ігоря Подольчака. Прем'єра дебютного повного метра відбулася в конкурсній програмі під назвою "Tiger Competition Awards" на Міжнародному кінофестивалі в Роттердамі, який проходив 25 січня 2008 року. Картина стала першою українською кінострічкою, яка брала участь в тому конкурсі. Прем'єра драми в Україні відбулася в Києві в рамках Фестивалю європейського кіно 9 червня 2009 року.

5 жовтня 2010 року Стінг був удостоєний нагороди за досягнення в музичній індустрії США. Приводом стала пісня The Police "Every Breath You Take", яка згідно за підрахунками BMI, з моменту виходу в 1983 році, прозвучала в ефірі американських радіостанцій не менше 10 млн раз.

5 жовтня 2011 року в місті Пало-Альто (Санта-Клара, США) помер Стівен Джобс - американський підприємець, який отримав визнання в якості піонера ери IT-технологій, один із засновників, голова ради директорів і генеральний директор корпорації "Apple"; один із засновників і CEO кіностудії "Pixar".

5 жовтня 2011 року Барак Обама підписав наказ про призначення Шакіри Ісабель Мебарак Ріполл на важливу адміністративну посаду. Колумбійська співачка стала консультантом Президента США з питань якості освіти для вихідців з Латинської Америки.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-