У Києві 5 жовтня відкриють виставку “Тополиний ліс Тараса Денисенка”

У Києві 5 жовтня відкриють виставку “Тополиний ліс Тараса Денисенка”

Укрінформ
У Київському Будинку кіно 5 жовтня відбудеться відкриття виставки художніх робіт відомого актора Тараса Денисенка, ретроспективний показ фільму “Кисневий голод”, в якому він знімався, а також презентація майбутнього документального фільму про нього.

Про це Укрінформу повідомили у команді документального фільму “Поміж кадрами”, яка представляє виставку.

“Офіційне відкриття виставки “Тополиний ліс Тараса Денисенка” відбудеться 5 жовтня о 18:00. В експозиції вперше будуть представлені художні роботи, вірші, фотографії, фрагменти сценаріїв Тараса Денисенка 1980-90-их років, найактивнішого періоду роботи в цих жанрах, зібрані родиною актора разом із командою фільму”, - йдеться в повідомленні.

“Тополиний ліс” – це образ, який створив Тарас Денисенко у своєму вірші і який став дуже значущим у його творчості. “Тут сконцентровані невидимі рушійні сили його творчості, його прагнення, глибинні відчуття. Ідеї, що тут народжуються, проростають і переплітаються в різних іпостасях – живописі, графіці, віршах, сценаріях, щоденниках. Така здатність інтерпретувати образи в різних видах мистецтва продиктувала і структуру виставки, коли неможливо відділити живопис від графіки чи поезії, неможливо дотриматись загальноприйнятих правил чистоти жанру, оскільки “коріння переплелись”, – розповідає про виставку Санда Мокану, дружина Тараса.

А режисерка фільму “Поміж кадрами” Анастасія Тиха наголошує: “Це неймовірно важлива для нас подія, адже вона є чудовим шансом відкрити Тараса Денисенка з нової сторони – як потужного художника-мультиінструменталіста — і зазирнути у значущу частину його світу, що за життя завжди залишалася поміж кадрами”.

У Синій залі Будинку кіно о 19:00 відбудеться презентація робочих матеріалів документального фільму “Поміж кадрами”, присвяченого Тарасові Денисенку. Фільм складатиметься із документальних кадрів, знятих за його життя, та матеріалу, відзнятого в наш час з акторами — колишніми студентами майстра. Готовність фільму – початок 2020 року. Проєкт підтримує Український культурний фонд.

Фільм “Поміж кадрами” – це історія дорослішання та пошуку себе, розкрита крізь призму особливих стосунків між актором Тарасом Денисенком та кількома поколіннями його студентів. Вони повернуться в минуле, аби подивитися на себе збоку та спробувати відповісти на питання, чи справді час розставляє все по місцях.

Читайте також: Кінофестиваль “Бруківка” оголосив переможців

А о 19:30 відбудеться ексклюзивний показ фільму “Кисневий голод” (1992) режисера Андрія Дончика, за роль у якому Денисенко отримав нагороду Міжнародного кінофестивалю у Салоніках за найкращу чоловічу роль, а Ігор Крупнов – нагороду Венеційського фестивалю за найкращу операторську роботу. Картина буде показана з єдиної фільмокопії, що збереглася на плівці.

Тарас Денисенко (1965-2017) – заслужений артист України, член Спілки кінематографістів України, викладач майстерні акторів, дикторів та ведучих програм телебачення в Київському університеті імені І.К.Карпенка-Карого.

Фото: Сергій Тримбач / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-