Лозниця отримав премію Довженка за фільм

Лозниця отримав премію Довженка за фільм "Донбас"

Фото
Укрінформ
Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський вручив державну премію імені Олександра Довженка відомому українському кінорежисеру Сергію Лозниці за створення повнометражного фільму "Донбас" (2018 рік).

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я дуже вдячний, що з вашим ім’ям Україна пов’язує відродження українського кіно і відродження культурної дипломатії. Те, що ви робите представляє Україну за кордоном. Це дуже добре, що нас знають не лише по проблемах, але й по мистецьких досягненнях – багато у чому це і ваша заслуга", - сказав Бородянський.

Зі свого боку Лозниця зазначив, що вважає великою честю отримати таку високу нагороду від держави. Водночас він заявив, що цей перший фільм у його творчій діяльності, який вдалося зробити за активної фінансової підтримки України. "За всю мою 24-річну кінодіяльність я зробив 25 картин – це стало можливим завдяки тому, що останні п’ять років змінилася ситуація. Завдяки роботі великої кількості людей, у тому числі – Держкіно Україна, Пилипа Іллєнка (ексголова Держкіно) і депутатам, які прийняли закон про кіно, і тих людей, які проголосували за фінансування кіно, бо без цього кіно неможливо", – сказав режисер.

Він підкреслив, що завдяки такій підтримці влади Україна з’явилася на кіномапі світу, і йдеться не тільки про фільм "Донбас". Режисер нагадав, що останні кінофестивалі не проходять без участі наших фільмів, і це також позитивний показник. Режисер розраховує на те, що ситуація в сфері кіновиробництва буде і надалі покращуватися. "Хотілося б зберегти попередні надбання. І та система, яка існувала, у принципі, вона показала себе життєздатною і я сподіваюся, що ви лише покращите її. Ми продовжимо робити картини, і не тільки я, а ще багато хто", – запевнив Лозниця.

Читайте також: Принципи фінансування кіно змінять у новому році - Бородянський

Як відомо, фільм Сергія Лозниці "Донбас" розповідає про людей, які живуть у зоні збройного конфлікту на сході України і включає 13 переплетених сюжетів, які демонструють різні сфери життя на окупованих територіях. Стрічка показує, як бойовики забирають автомобіль у місцевого бізнесмена, як переселенці живуть у підвалі, як чиновник обкрадає лікарню і як знімаються постановочні новини для телебачення. Лозниця написав сценарій картини за мотивами документальних роликів, викладених очевидцями в Інтернет.

Прессніданок з нагоди нагородження кінорежисера Лозниці / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Фільм створювався у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. У стрічці грають українські актори Георгій Делієв, Наталія Бузько, Тамара Яценко, Людмила Смородина, Ніна Антонова та інші. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Держкіно України.

28 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський присудив Державну премію України імені Олександра Довженка 2019 року кінорежисеру Лозниці за створення ігрового, повнометражного фільму "Донбас" (2018 рік). Він установив на 2019 рік розмір Державної премії України імені Олександра Довженка - двісті тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-