На Вінниччині відбудеться фестиваль на честь поета-політв’язня Мельничука

На Вінниччині відбудеться фестиваль на честь поета-політв’язня Мельничука

Укрінформ
На Вінниччині у середу розпочинається VIII Фестиваль поезії «Від Гуцулії - до кряжів донецьких» на честь поета-політв’язня Тараса Мельничука.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Вадим Вітковський.

«Всеукраїнський фестиваль відбувається вже увосьме. Він присвячений пам’яті видатного українського поета-політв’язня, шевченківського лауреата Тараса Мельничука, доля якого пов’язана з Вінниччиною. У програмі – творчі зустрічі у Вінницькому державному педагогічному університеті ім. Коцюбинського і ДонНУ ім. В.Стуса, - це завтра. У ДонНУ, тому що Тарас Мельничук був пов’язаний трудовою діяльністю з Донецьком - працював на шахті. Потім відбудеться третя зустріч - у Вінницькій виправній колонії №86, де він двічі сидів. А також, у Ямпільському районі», - повідомив Вітковський.

За його словами, VIII Фестиваль поезії «Від Гуцулії - до кряжів донецьких» триватиме 25 і 26 вересня. Упродовж двох днів з вінничанами і мешканцями ямпільского району зустрінуться два лауреати Національної премії України імені Т.Г. Шевченка, - Василь Герасим’юк та Анатолій Кичинський. Участь у фестивальних заходах також візьмуть лауреати літературної премії «Князь роси» ім. Тараса Мельничука Мирослав Лазарук, Світлана Кирилюк, Микола Близнюк, Ніна Гнатюк, Євген Баран.

«Окрім Вінниці, побуваємо і в Ямпільському районі, де Тарас Мельничук один рік жив і працював. На зустрічі з відомими поетами в історичну Бушу приїде творче об’єднання молодих поетів з Чернівецького району. Після того поїдемо у с. Клембівка. Їдемо тому туди, що цього року видаємо коштом обласного бюджету збірку, яка називається «Вірші одного села». Це унікальна книжка, яка в Україні ще не виходила ніде», - сказав Вітковський.

Читайте також: У Львові на Форумі видавців презентували альбоми про Аллу Горську та Івана Світличного

Відомий український поет-дисидент Тарас Мельничук (1938-1995 рр.) - жертва репресивної психіатрії. За опубліковану видавництвами «Карпати» і «Радянський письменник» добірку віршів «Чага» у 1972 р. був заарештований і вийшов на волю аж через три з половиною роки, перебував під наглядом КДБ. 1982 року у канадському видавництві «Смолоскип» без відома автора вийшла збірка його віршів «з-за грат» - і він потрапив до в’язниці вдруге. Після повернення з тюрми почав зловживати алкоголем і потрапив на лікування до спецлікарні. Утік звідти і був запроторений до психлікарні, де його протримали до квітня 1986 року.

1992 року за збірку «Князь роси» був удостоєний Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка.

Фото: pogliad.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-