Виставка “Battle of memories: міфи та реалії радянської доби” відкриється у Києві

Виставка “Battle of memories: міфи та реалії радянської доби” відкриється у Києві

Укрінформ
Відкриття виставкового проєкту “Battle of memories: міфи та реалії радянської доби” відбудеться 24 вересня о 16:00 в музеї Івана Гончара.

Про це повідомляється на сайті музею.

“Виставка поділена на 6 інформаційних блоків-експозицій: “Дорогой Леонид Ильич”. Культ вождя; “СССР – оплот мира”. Радянський імперіалізм; “Моральный кодекс строителя коммунизма”. Контроль свідомості; “Соблюдай бдительность”. Переслідування інакодумців; “Все для блага человека”. “Совковий” побут; “Органы не ошибаются…” Людина проти системи”, - ідеться в прес-релізі.

Як зазначається, спираючись на фактичні матеріали та емпатійне занурення у світ “маленької людини” тоталітарної епохи, проєкт дозволить зазирнути за межі несправжніх переконань та сталих уявлень, а молодому поколінню допоможе скласти власну неупереджену думку, самостійно здійснити аналіз та зробити висновки про СРСР, який буцімто розвалився у 1991 році, а насправді його коріння міцно тримає за горло пострадянські незалежні держави. Пропаганда партії досягла своєї мети і осіла у головах людей, які виросли та більшу частину свого життя усвідомлювали себе як громадяни “великої країни”. Країни, з навіяним відчуттям стабільності, яка ще й асоціюється з молодістю та перспективами. Країни, у якій всі рівні, але рівні у своїй бідності. Країни, з постійним дефіцитом найнеобхідніших товарів і продуктів та переслідуванням інакомислячих…

Ініціатива також включає низку заходів: панельну дискусію за участю відомих істориків, семінар для регіональних музеїв за участю міжнародних спікерів, кураторські екскурсії.

Вперше в Україні відбудеться презентація дослідження професорки Бременського університету Cюзанни Шаттенберг “Леонид Брежнев. Величие и трагедия человека и страны”. Для студентів та школярів передбачена освітня програма, через яку вони зможуть відчути життя “маленької людини” в СССР: як вона почувалася, що могла бачити, читати, яку музику слухати (за книгою української письменниці Зірки Мензатюк).

Заплановані у межах проекту заходи сприятимуть вирішенню конфлікту між нав’язуваною (маніпулятивною) та об’єктивною історичною пам’яттю, формуванню правдивого відображення минулого у людській свідомості заради сучасного та майбутнього.

Читайте також: Таємничі сутерени та старовинні ігри: Вінниця кличе на безкоштовні екскурсії

Співорганізатори проекту - Український інститут національної пам’яті та Музей міста Кам’янське за підтримки Українського культурного фонду.

Партнери-співорганізатори - Музей Івана Гончара, Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності та Музей становлення української нації, EPSON.

Адреса музею: вул. Лаврська, 19. Вхід вільний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-