У Львові презентували оновлене перевидання “Листів до сина” Стуса

У Львові презентували оновлене перевидання “Листів до сина” Стуса

Укрінформ
Оновлене перевидання книжки Василя Стуса “Листи до сина” презентували у Львові під час 26-го Book Forum.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Перше видання було здійснене на початку Незалежності в Івано-Франківську. Це була скоріше брошура, але вона була однією з найбільш успішних у сучасній Україні книжок Стуса. Не зібрання його віршів, не добірка, не антологія, а саме листи до сина. І це є важливим прецедентом, оскільки “Листи до сина” найбільше промовляють до молодшого покоління”, - зазначила Тетяна Стус - невістка поета, дружина його сина Дмитра, якому й були адресовані листи з радянських застінків.

Читайте також: У Києві показали фільм "Заборонений" про Василя Стуса

За словами Тетяни, поезія Василя Стуса складна, і в старших класах її вивчення не завжди є достатньо ефективним для розуміння глибоких смислів сучасними підлітками. Тож найкращий і найдоступніший шлях донести ці смисли - листи до власного сина. Це та форма, в якій Стус як людина ідеї, людина змісту знала, як промовляти до молодшого покоління. Розбираючи ці листи на цитати, можна передавати важливий досвід.

"Я вважаю, що сьогодні дуже мало позитивних прикладів, моральних орієнтирів для наших підлітків. Тому хотілося донести до них думки людей, які жили не так давно - за покоління до того”, - зазначив директор видавництва “Ранок”, яке опублікувало книжку, Віктор Круглов.

Читайте також: Медведчук через суд вимагає заборонити книгу про Стуса

“Син поета Дмитро Стус зазначив, що справжню глибину татових листів він збагнув уже в зрілому віці. І у мене ці слова викликали не те що заздрощі, але якесь дивне відчуття. Те, що колись мені казав мій батько, я не дуже розумів. І тому заздрю Дмитру, що він іншими очима може дивитися на батькові думки”, - сказав Круглов.

За словами видавця, найбільший попит книжка має у східних регіонах України, де люди хочуть більше дізнатись про Василя Стуса, про його думки і творчість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-