Сенцову збираються вручити Шевченківську премію, присуджену у 2016 році

Сенцову збираються вручити Шевченківську премію, присуджену у 2016 році

Фото
Укрінформ
У Шевченківському комітеті відбулася зустріч голови комітету, письменника Юрія Щербака з лауреатом Національної премії 2016 року кінорежисером Олегом Сенцовим.

Про це повідомляється на сторінці комітету у Facebook.

“Незабаром її (премію - ред.) буде вручено митцю”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається на сайті комітету, “Національна спілка журналістів України, висуваючи кінотвори Олега Сенцова на здобуття Національної премії за напрямом “Кінематографія”, відзначила його громадянську позицію у питаннях збереження територіальної цілісності України, відстоювання прав і свобод населення Автономної Республіки Крим, засудження анексії півострова Російською Федерацією, утвердження демократії в українському суспільстві, розбудови національної культури”.

Як повідомлялося, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Читайте також: Сенцов: Я дав свідчення про тортури ФСБ для Гаазького трибуналу

Його і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали. Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на прийом їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».

Фото: facebook.com/knpu.gov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-