23 вересня: народний календар і астровісник

23 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині день осіннього рівнодення; замовляння від дев’яти напастей, чи затріщить зима морозами і знаходимо баланс  

Сьогодні день осіннього рівнодення, тобто початок астрономічної осені в Північній півкулі, яка триватиме до 22 грудня, коли настане астрономічна зима.

Церква згадує сьогодні трьох мучениць: Мінодору, Митродору і Німфодору. На Мінодори ворожили, а також говорили спеціальне замовляння від дев’яти напастей: «Щоби напасті кров не сушили, по жилах не ходили, пухлини не наводили, кісток не ламали, суглобів не вивертали; щоби чоловік був від землі чистий, а від води світлий». Промовивши вголос замовляння, випивали святої води і тричі хрестилися. Придивлялися і до природи. «Якщо багато вродило горобини – осінь заплаче дощами, а зима – затріщить морозами». «Вітер північно-західний – зима буде люта, а південно-східний – теплий». Коли ж на день осіннього рівнодення холодно – то й подальша осіння погода буде каверзною. 

Іменинники нині Павло, Євген, Іван, Костянтин, Гліб, Петро, Василь, Тетяна.

24-25 місячні дні, Місяць у Раку. Ключова тема дня – рівновага і гармонія. Нехай ідея справедливості та балансу, закладена в символі рівнодення, допоможе вам в усіх земних справах. До кінця вересня ми можемо зіштовхнутися з непередбачуваними перешкодами, які вимагатимуть від нас додаткових затрат інтелекту і фізичних сил, але не пасуймо перед випробуваннями: нехай будь-яка перешкода стане мотивуючим чинником для руху, розвитку і подальшого процвітання. Фізичних сил і душевної рівноваги!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902, –  - 1,1, а найтеплішим у 1924, 1927 – +27, 1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-