У Північній Америці за 50 років вимерли три мільярди птахів

У Північній Америці за 50 років вимерли три мільярди птахів

Графік
Укрінформ
З 1970 року в Північній Америці зникло близько 3 мільярдів птахів.

Про це йдеться в статті, опублікованій в Science.

"Використовуючи численні і незалежні мережі моніторингу, ми повідомляємо про втрати популяції в більшій частині північноамериканської авіафауни за 48 років, включаючи колись поширені види і більшість біомів", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що оцінки чисельності по всьому спектру вказують на чисті втрати, що наближаються до 3 мільярдів птахів, або 29% від чисельності 1970 року.

Крім того, мережа метеорологічних радіолокаторів демонструє настільки ж різке зниження проходу біомаси перелітних птахів за останні 10 років. Ця втрата чисельності птахів свідчить про термінову необхідність протидії загрозам запобігання майбутнього колапсу авіафауни і пов'язаної з цим втрати цілісності, функцій і послуг екосистеми.

Вчені вважають, що різкий спад, описаний у дослідженні, не лише шкідливий для птахів. Це також передвіщає хвороби екосистем, в яких живуть ці птахи, і вказує на необхідність дій, спрямованих на те, щоб зупинити і, можливо, повернути назад процес зниження, вважають вчені.

«Три мільярди було для нас вражаючим числом», - сказав провідний автор Кеннет Розенберг, вчений з Університету Корнелла і Американської служби охорони птахів у коментарі журналу Los Angeles Times.

Вчені підкреслюють, що багатьом тваринам загрожує зникнення через людську діяльність. Фахівці з охорони природи, які вивчають птахів Північної Америки, знали, що, принаймні, деякі види скорочуються, але вони не знали, який може бути чиста втрата або вигода для всіх птахів.

«Раніше у нас не було хороших оцінок чисельності птахів», - сказав Розенберг. «Ми знали тенденції, але насправді ми не знали, скільки там птахів кожного виду».

Повідомляється, що вчені проаналізували більше десятка наборів даних обстеження птахів, які охоплювали 529 видів птахів в цілому ряді екосистем в США і Канаді. Дослідники також змогли відстежити пернатих з допомогою мережі з 143 метеорологічних радіолокаторів, які часто ловлять перелітних птахів на нічних маршрутах.

Стівен Бейсінджер, біолог з Каліфорнійського університету в Берклі, назвав результати та їх наслідки «запаморочливими».

З цих втрачених птахів 90% стосувалися лише 12 родин птахів, які включають поширені і широко поширені види, такі як горобці, ластівки, очеретянки і зяблики.

За словами вчених, скорочення чисельності поширених видів може здатися не настільки значним, як загроза рідкісних видів, але це дуже серйозна форма ерозії екосистем.

Птахи відіграють важливу роль у біомах: боротьба зі шкідниками, запилення квітів, розсіювання насіння, корм для інших тварин і навіть сприяння природній красі району, що залучає туристів, які підтримують місцеву економіку.

Читайте також: Рослини вимирають у 350 разів швидше звичайного — біологи

«Коли ви втрачаєте достаток, ви втрачаєте структуру харчових ланцюгів, структуру екосистем - більш ймовірно, ніж втрату одного рідкісного виду», - сказав Розенберг.

За словами вченого, важко сказати, які екосистемні послуги були втрачені або погіршені через загибель птахів за останні пів століття. Наприклад, якщо навколо було б більше птахів, щоб їсти клопів, фермери могли б використовувати менше пестицидів.

Фото: Gary Mueller / Macaulay Library at Cornell Lab of Ornithology

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-