В Україні поменшало любителів попмузики й шансону

В Україні поменшало любителів попмузики й шансону

Опитування
Укрінформ
Найулюбленішими стилями музики для українців є попмузика, класична та народна музика, а також шансон. Водночас у десятирічній динаміці відсоток тих, кому подобаються попмузика, шансон і народна музика, зменшився, а кількість любителів класики зросла.
Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у вересні 2019 року.

"За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у вересні 2019 року, найулюбленішими стилями музики для українців є попмузика (26%), класична (25%) та народна музика (21%), а також шансон (18%). Далі у рейтингу музичних вподобань рок (14%), танцювальна музика/диско (12%), клубна музика (8%) та джаз (7%). Реп, романси та духовну музику вибрали по 6%, електронну, блюз та хіп-хоп полюбляють по 4%, бардівську – 3%. Тяжкий рок популярний лише серед 2%, так само як і реггі. Лише 4% не люблять музику взагалі", - йдеться у повідомленні.

Водночас попри те, що попмузика залишається лідером вподобань, у десятирічній динаміці відсоток тих, кому вона подобається, став меншим (з 32% до 26%). Також у два рази менше цього року обирали романси (6% проти 12% у 2009). Поменшало і любителів шансону (з 22% до 18%), а також поціновувачів народної музики (з 25% до 21%).

Натомість збільшилася кількість тих, хто полюбляє класичну музику (з 20% до 25%). У цьому рейтингу цей стиль піднявся вище за шансон та фолк. Також за 10 років стало удвічі більше любителів року (зростання з 7% до 14%). Дещо збільшилася кількість фанатів репу (зростання з 3% до 6%).

Молодші у порівнянні із старшими більше полюбляють попмузику, рок, диско, клубну, електронну музику, а також реп і хіп-хоп. Водночас представникам старших вікових груп більше подобаються класична та народна музика, шансон, романси і бардівська музика.

Зазначається також, що музичні вподобання помітно відрізняються за статтю. Так, жінки більше ніж чоловіки полюбляють класичну і попмузику (31-32% проти 19%), народну (24% проти 18%) та духовну (7% і 3% відповідно). Також жінкам удвічі більше, ніж чоловікам, до вподоби танцювальна музика (15% проти 8%). Натомість чоловікам більше подобається рок (21% проти 9%), шансон (20% проти 16%), реп (9% і 3% відповідно) та електронна музика (7% і 3%).

Щодо освітньої диференціації: чим вищий рівень освіти, тим більше респонденти полюбляють класичну музику, рок, джаз. Також представники з вищою освітою більше, ніж інші, люблять попмузику, електронну і бардівську музику. Людей з середньою освітою більше інших цікавить народна музика та шансон.

Читайте також: На відкритті ювілейної "Червоної рути" звучали ”нерозкручені” пісні Івасюка

Опитування проводилося серед населення України віком від 18 років методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. Терміни проведення: 12-16 вересня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-