Українська економіка втрачає 3,2% ВВП на лікування хвороб, викликаних курінням - експерт

Українська економіка втрачає 3,2% ВВП на лікування хвороб, викликаних курінням - експерт

Фото
Укрінформ
Нова влада в Україні має продовжувати протидіяти епідемії тютюнопаління в Україні.

Про це під час брифінгу щодо плану дій нового парламенту у контексті запобігання дитячого куріння заявила директор глобальних програм з охорони здоров’я Bloomberg Philanthropies Келлі Хеннінг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Келлі Хеннінг
Келлі Хеннінг

“Україна входить до десяти пріоритетних країн Ініціативи Блумберга щодо скорочення рівня споживання тютюну. Рівень тютюнокуріння в Україні останніми роками знизився завдяки забороні курінню у громадських місцях, реклами та інформаційних кампаній, а також завдяки підвищенню акцизів на сигарети. Ми знаємо, що ці інструменти працюють і рятують життя. Однак треба робити набагато більше. Слід і далі приймати законодавчі ініціативи, щоб подолати епідемію куріння. Є найкращі міжнародні практики, які необхідно впроваджувати і які є ефективними. Новий парламент та новий уряд мають чудову можливість впровадити такі ініціативи, щоб зробити Україну здоровішою та сильнішою“, - зазначила Хеннінг.

Учасники заходу наголошували, що серед основних законодавчих кроків новообраних народних депутатів має стати врегулювання обігу нових пристроїв для куріння. Це, зокрема, заборона продажу електронних сигарет неповнолітнім, державний контроль вмісту заправних картриджів, а також заборона реклами електронних сигарет та тютюнових виробів для нагрівання та їх оподаткування.

Брифінг "Життя без куріння" біля ВРУ/ Фото: Павло Багмут, Укрінформ

У ході брифінгу також зазначалося, що українська економіка втрачає близько 3,2 % ВВП через витрати на лікування та втрату непрацездатності внаслідок куріння.

Читайте також: Вчені пов'язують нову смертельну хворобу з вейпінгом

Як повідомляв Укрінформ, середній вік, коли діти в Україні вперше пробують на смак цигарки, — 11,5 років. Електронні сигарети, вейпи, айкоси у понад 50% випадків в Україні споживають саме підлітки та студенти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-