16 вересня: народний календар і астровісник

16 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні осінньої Домни; кому картоплю копати, кому руки гріти, а кому куди й носа не потикати

Сьогодні Домни Нікомедійської. Ця свята загинула мученицькою смертю разом з іншими християнами на чолі зі священномучеником Анфімом, єпископом Нікомідійським. Гоніння на віруючих у Нікомедії відбувалися за двох імператорів – Діоклетіана та Максиміана. Особливо ж загострилася ситуація після того, як сталася пожежа в імператорському палаці. Ясна річ, почали шукати ворогів. Запідозрили місцевих християн – дивних людей, що відмовлялися приносити жертви язичницьким богам, натомість сповідували любов до розіп’ятого Христа. Їх схопили і після тортур стратили. Свята Домна, до того як стати християнкою, служила жрицею в язичницькому храмі.

На Домни сягало свого апогею копання картоплі. На городах хазяї розпалювали вогнища, пекли бульбу і гріли руки, «щоб не мерзли зимою». Прикметно, що на сьогодні українська картопля — найдорожча в східноєвропейському регіоні. Приміром у сусідніх Росії та Білорусі вона майже вдвічі дешевша. А ще на Домни прали, лагодили і складали до скринь літній одяг, натомість дістаючи теплий.

Вітайте з іменинами Петра, Єфима, Василісу, Сергія, Андрія, Василя. 

            17-18 місячні дні. Жити сьогодні треба просто, не натужно, так, як умієш, як знаєш і можеш, особливо не роззираючись по сторонах. Крім того, сьогодні день Шакті – жіночої енергії. Грубій силі протиставимо іншу, не менш потужну, але не таку агресивну: проникливу, м’яку любов. Між іншим, з санскриту Шакті перекладається як «міць», «сила». Сьогодні сприятиме в багатьох справах, але до суду, податкової та прокуратури краще не потикатися. Варто слідкувати за мовою, уникаючи не тільки обсценної лексики, але й грубих слів. А ще намагайтеся не втрачати чутливість до тупиків думки.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1953, – +1,2, а найтеплішим у 1903 – +29,6. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-