Календар на всю голову. 14 вересня

Календар на всю голову. 14 вересня

Укрінформ
Цього дня у 1927 році загинула американська танцівниця Айседора Дункан, а в 1994 році відбулася прем'єра фільму "Леон" режисера Люка Бессона

14 вересня 407 року в Команах Понтійських, Понт, помер Іван Золотоустий - константинопольський патріарх.

14 вересня 1224 року на тілі святого Франциска Асізького з'явилися рани, що кровоточать (стигмати).

14 вересня 1321 року в місті Равенна, Емілія-Романья, помер Данте Аліг'єрі - видатний італійський поет епохи Відродження, автор "Комедії" (значно пізніше поема отримала епітет "Божественної"), яка стала першим переконливим синтезом ранньосередньовічної культури. Один з основоположників літературної італійської мови.

14 вересня 1486 року в Кельні, Німеччина, народився Агріппа Неттесгаймський - німецький гуманіст, лікар, алхімік, натурфілософ, окультист, астролог і адвокат. Своє ім'я він узяв на честь засновника рідного Кельна. Головна праця Агріппа - "Таємна (окультна) філософія" - була настільною книгою для француза Еліфаса Леві, автора слова "окультизм". Цей твір містить послідовні описи трьох видів магії: натуральної, небесної і церемоніальної. Почасти саме він став причиною, по якій Агріппа називали "чорнокнижником", "чаклуном" і "магом".

14 вересня 1618 року в місті Зост, Німеччина, народився Пітер Лелі - англійський живописець нідерландського походження, провідний англійський портретист XVII ст.

14 вересня 1712 року в Парижі, Франція, народився Джованні Кассіні - французький астроном і інженер італійського походження, директор Паризької обсерваторії. Він відкрив обертання Юпітера і Марса, чотири нові супутники Сатурна, першим дав точне визначення паралакса Сонця.

14 вересня 1741 року після 24 днів безперервної роботи німецький композитор Георг Фрідріх Гендель завершив ораторію для солістів, хору і оркестру "Месія" ("Messiah", HWV 56; "Помазаник"), що вважається одним з найбільш відомих творів в жанрі ораторії. У брошурі хорового товариства дублінського Трініті Коледжу затверджується: слуга часто бачив, як композитор тихо плакав – настільки автора зачаровувала краса і велич музики, яка виходила з-під його пера.

14 вересня 1752 року Британія і її колонії перейшли на григоріанський календар.

14 вересня 1760 року в місті Флоренція, Італія, народився Луїджі Керубіні - італійський композитор, педагог і музичний теоретик, головний представник жанру "опера спасіння". Коли в 1818 році Людвіга ван Бетховена запитали, кого він вважає найбільшим із сучасних композиторів, крім себе самого, він відповів: Керубіні.

14 вересня 1769 року в Берліні, Німеччина, народився Александер фон Гумбольдт - німецький вчений-енциклопедист, фізик, метеоролог, географ, ботанік, зоолог і мандрівник. Його наукові інтереси були надзвичайно різноманітними. Але основним завданням він вважав "осягнення природи як цілого і збір свідчень про взаємодію природних сил". За широту наукових інтересів сучасники прозвали його Аристотелем XIX століття. Вчений створив такі наукові дисципліни, як фізична географія, ландшафтознавство, екологічна географія рослин. Завдяки дослідженням Гумбольдта були закладені наукові основи геомагнетизму.

14 вересня 1846 року в місті Бібріх, Німеччина, помер Карл Альменредер - німецький фаготист, композитор і майстер музичних інструментів. У 1843 році він представив сконструйований і вдосконалений 17-клапанний фагот - модель, яка потім лягла в основу традиційного німецького інструменту.

14 вересня 1851 року в Куперстауні (Нью-Йорк, США) помер Джеймс Фенімор Купер - американський романіст і сатирик, класик пригодницької літератури. Автор відомої серії романів з американського життя: "Піонери, або: Витоки Сасквеґанни", "Останній з могікан", "Прерія", "Слідопит", "Звіробій, або Перша стежка війни".

14 вересня 1864 року в Парижі, Франція, народилася Беатриса Ефруссі де Ротшильд - меценатка і колекціонерка предметів мистецтва, баронеса. У 1905 році Беатриса придбала 7 гектарів землі й почала будівництво вілли своєї мрії. У 1912 році вілла Ефруссі-де-Ротшильд прийняла перших гостей. Беатриса, відома своєю любов'ю до колекціонування, прикрасила палац предметами мистецтва XV-XVIII ст. Після смерті Беатриси в 1934 році вілла і всі зібрані нею предмети мистецтва, що знаходилися в її різних французьких маєтках, були передані Французькій Академії витончених мистецтв.

14 вересня 1867 року в Гамбурзі вийшов у світ перший том "Капіталу. Критики політичної економії" Карла Маркса. Створення чотирьох книг критичного аналізу капіталізму зайняло у автора сорок років життя - 1843-1883 рр. За життя Маркса "Капітал" був переведений тільки на дев'ять мов.

14 вересня 1886 року в Мемфісі, Теннессі, Джордж Андерсон запатентував стрічку для друкарської машинки.

14 вересня 1906 року в Станіславі (нині - Івано-Франківськ) народився Богдан Медвідський - український філолог канадського походження, фольклорист, етнограф. Професор Альбертського університету в Едмонтоні.

14 вересня 1910 року в Цюріху, Швейцарія, народився Рольф Ліберман - швейцарський композитор і диригент. У 1959 році музикант очолив Гамбурзький оперний театр, яким керував до 1972 року. У 1973-1980 рр. він керував Паризькою оперою. У 1985 році знову очолив Гамбурзьку оперу. До останніх років життя він писав музику.

14 вересня 1912 року в селі Нікольське Ярославської губернії народився Лев Спасокукоцький - український композитор і педагог. У 1945 році він закінчив Київську консерваторію по класу композиції у Бориса Лятошинського і там же викладав композицію, аналіз музичних творів.

14 вересня 1912 року в селі Гаврилівка, Херсонська область, народився Едуард фон Фальц-Фейн - барон, меценат, громадський і спортивний діяч Ліхтенштейну, журналіст і підприємець. Племінник засновника заповідника "Асканія-Нова".

14 вересня 1920 року в місті Пасо-де-лос-Торос, Уругвай, народився Маріо Бенедетті - уругвайський журналіст, поет, письменник, драматург, літературознавець.

14 вересня 1927 року в місті Ніцца, Франція, загинула Айседора Дункан - американська танцівниця. Її шарф намотався на колесо автомобіля, на якому зірка здійснювала прогулянку, і задушив танцівницю.

14 вересня 1929 року київське "Динамо" провело перший міжнародний матч з робочою командою "Deutsch-Wagram", проте українці програли з рахунком 3:4.

14 вересня 1936 року в Санта-Моніці, США, помер Ірвінг Тальберг - американський кінопродюсер, один з 36 засновників Американської академії кіномистецтв. Його ім'ям названо приз, який вручається видатним кінопродюсерам на премії "Оскар". Прозваний "вундеркіндом Голлівуду" за здатність розпізнавати вдалі сценарії і зірковий потенціал акторів.

14 вересня 1939 року авіаконструктор Ігор Сікорський підняв у повітря свій перший дослідний вертоліт VS-300 ("Vought-Sikorsky"). Номер триста означав порядковий номер, за рахунком це була третя машина, що відірвалася від землі, але поки що трималася на прив'язі. На апараті був встановлений двигун фірми "Franklin" потужністю 75 кінських сил.

14 вересня 1941 року в Миколаєві народився Віктор Волков - член Спілки художників. Заслужений художник України. Лауреат премії АР Крим за серію пейзажів "Крим благословенний".

14 вересня 1947 року в місті Ома, Велика Британія, народився Сем Нілл - новозеландський актор, режисер, сценарист, продюсер, монтажер, який знявся у фільмах "Парк Юрського періоду", "Полювання за «Червоним Жовтнем»", "У пащі божевілля".

14 вересня 1959 року в Конгсберзі, Норегія, народився Мортен Гаркет - вокаліст норвезької групи "A-ha", створеної в 1983 році в Осло. Володар унікального голосу діапазоном у п'ять октав. Встановив світовий рекорд з тривалості однієї ноти серед вокалістів-чоловіків в поп-музиці: 20.2 секунди у пісні "Summer Moved On".

14 вересня 1960 року на Багдадській конференції була створена Організація країн-експортерів нафти. До складу ОПЕК увійшли Ірак, Іран, Кувейт, Саудівська Аравія і Венесуела.

14 вересня 1961 року в Мюнхені (Баварія, ФРН) народилася Мартіна Гедек - німецька актриса, яка стала відомою завдяки фільму "Життя інших".

14 вересня 1968 року в Копенгагені, Данія, британський рок-квартет "Led Zeppelin" відіграв перший концерт.

14 вересня 1971 року в Києві помер Олександр Раєвський - український психолог, професор і завідувач кафедрою психології Київського університету, співробітник Науково-дослідного інституту психології (1945-1959). Автор підручника "Психологія".

14 вересня 1972 року Папа Римський Павло VI скасував вистригання волосся на голові католицьких священиків (тонзуру), що було обов'язковим з V ст.

14 вересня 1974 року британський гітарист і співак Ерік Клептон очолив американський хіт-парад сорокапяток із кавером пісні "I Shot The Sheriff" ямайського співака Боба Марлі.

14 вересня 1979 року прихильники прем'єр-міністра Хафізулли Аміна скинули голову Революційної ради Демократичної Республіки Афганістан Нура Мухаммеда Таракі. В країні стався переворот. 9 жовтня, як було офіційно оголошено, "в результаті серйозного захворювання, яке тривало вже протягом деякого часу" колишній глава держави помер. Насправді за наказом зверху офіцери задушили Таракі подушками. Так Хафізулла Амін очолив країну.

14 вересня 1982 року було створено норвезьке сінті-поп-тріо "a-ha".

14 вересня 1982 року в Монако в автокатастрофі загинула Грейс Келлі - американська актриса. Дружина князя Монако Реньє III, 10 княгиня Монако, мати чинного князя Альбера II. На її рахунку лише 23 кіноролі, зате є і "Оскар" - за стрічку "Сільська дівчина", і слава найбільш касової актриси свого часу.

14 вересня 1983 року в Саутгейті, Лондон, народилася Емі Вайнгауз - британська співачка і авторка пісень. Вайнгауз визнана однією з найуспішніших британських поп-зірок. Вона увійшла до Книги рекордів Гіннесу, отримавши п'ять премій «Греммі».

14 вересня 1984 року відставний льотчик ВПС США Джозеф Кіттінгер здійснив перший в світі переліт через Атлантичний океан на повітряній кулі.

14 вересня 1984 року в Тбілісі, Грузія, помер Нодар Думбадзе - грузинський письменник. Автор романів: "Я, бабуся, Іліко та Іларіон", "Я бачу сонце", "Білі прапори", "Закон вічності".

14 вересня 1989 року в Нью-Йорку, США, померла Валентина Саніна (вона ж – Валентина Шлее) - видатна модельєрка з Києва, чий Будинок моди "Valentina" проіснував в Нью-Йорку понад 30 років і став класикою американського дизайну. В Україні відома як муза Олександра Вертинського.

14 вересня 1991 року в шостий і останній раз R&B-співачка Пола Абдул очолила американський хіт-парад. Цього разу – із піснею "Promise оf А New Day".

14 вересня 1994 року у Франції відбулася прем'єра фільму "Леон" режисера Люка Бессона, де головні ролі виконали Жан Рено, Ґері Олдмен і юна Наталі Портман.

14 вересня 1994 року у Львові помер Йосиф Кладочний - український греко-католицький священик. Капелан 30-ї дивізії Ваффен СС "Галичина", учасник підпілля.

14 вересня 1995 року у Брюсселі на спеціальному засіданні Північноатлантичної ради була офіційно схвалена ІПП Україна-НАТО - Індивідуальна програма співпраці між Україною і Північноатлантичним блоком. За результатами діяльності 1996 року Україна виконала програму на 38%, взявши участь в 113 з 268 заходів.

14 вересня 2002 року в Ханої встановили 30-тонну мідну статую Будди. Це був перший монумент гігантських розмірів, виготовлений у В'єтнамі. Висота статуї - 6,5 метрів. Жителі і гості в'єтнамської столиці добровільними пожертвами повністю оплатили матеріал і роботи з лиття.

14 вересня 2006 року у Львові помер Євген Наконечний - український бібліограф, історик, мовознавець. Після закінчення середньої школи у Львові був затриманий органами МГБ і безвинно засуджений до вищої міри покарання, заміненої згодом на 25 років ув'язнення. Після 6 років концтаборів у 24 роки повернувся до Львова.

14 вересня 2009 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) помер Патрік Свейзі - американський кіноактор і професійний танцівник. Він грав переважно ліричних героїв.

14 вересня 2010 року у Франції в публічних місцях жінкам заборонили носити паранджу, чадру і хіджаб.

14 вересня 2010 року був випущений альбом "A Thousand Suns" американського альтернативного гурту "Linkin Park".

14 вересня 2011 року в Грюнвальді, Німеччина, помер Рудольф Людвіг Месбауер - німецький фізик, фахівець у фізиці атомного ядра і елементарних частинок, першовідкривач ефекту Месбауера. Лауреат Нобелівської премії з фізики.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-