У Братиславі відкрили Дні Києва кінострічкою «Чужа молитва»

У Братиславі відкрили Дні Києва кінострічкою «Чужа молитва»

Укрінформ
Кінострічкою «Чужа молитва» режисера Ахтема Сеітаблаєва у столиці Словацької Республіки відкрили культурно-просвітницький захід «Дні Києва у Братиславі».

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

«Жанр у мистецтві, що має найкоротшу дорогу до серця людей, – кіно. Національний кінематограф – це потужний засіб формування національної ідеї нашої держави. Патріотичний фільм сприяє формуванню національної самоідентифікації, зміцнює культурні символи, створює нові архетипи, які можуть об’єднувати людей», – сказав заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

Презентуючи стрічку, Спасибко зазначив, що зараз в Україні відбувається відродження українського кіно.

Читайте також: У Сіднеї пройде вечір українського короткого метру

Фільм «Чужа молитва» – це неймовірна, але цілком реальна історія молодої кримськотатарської дівчини, яка під час Другої світової війни двічі врятувала 88 єврейських дітей-сиріт. Спершу – від нацистів, видаючи дітей за кримських татар, а вдруге – від військ НКВС, які здійснювали депортацію кримських татар у травні 1944 року, довівши, що ці діти є євреями. Саїде – вихователька у притулку для татарських дітей-сиріт. До неї за допомогою звертається хлопчина Іцхак, який разом із іншими дітьми-євреями переховується від нацистів. Перед дівчиною виникає важка моральна дилема – допомогти дітям чи, рятуючи власне життя, відмовити їм. Незважаючи на смертельну загрозу, дівчина бере під свій захист «небезпечних» вихованців.

Програма «Днів Києва у Братиславі» передбачає показ низки інших українських кінострічок у кінотеатрі Kino Mladost Bratislava, а також демонстрацію альманаху «Все починається в Києві». Це добірка короткометражних фільмів-новел, різних за сюжетом та жанром. Кожна стрічка проєкту розповідає цікаву людську історію, яка відбувається у Києві.

У КМДА нагадали, що у 2019 році Київ та Братислава відзначають 50-ту річницю встановлення побратимських зв'язків. Із нагоди цієї ювілейної дати у столиці Словацької Республіки з 11 до 13 вересня триває культурно-просвітницький захід «Дні Києва у Братиславі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-