Потиснути Довженкові руку: у Харкові почався

Потиснути Довженкові руку: у Харкові почався "Довженкофест"

Фото
Укрінформ
Інтерактивною виставкою "Довженко - найвідоміший у світі українець 20-го століття" у Харкові розпочався фестиваль з нагоди 125-річчя від дня народження видатного українського кінорежисера і письменника.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Інтерактивна виставка включає експозицію репродукцій малюнків (у тому числі карикатур і шаржів Олександра Довженка), архівні фотографії зі знімальних майданчиків, кінокадри, записи голосу автора відомих у світі фільмів "Звенигора", "Арсенал", "Земля" та багато інших матеріалів. Вона розмістилася у будівлі Харківського обласного методичного центру культури та мистецтва, що на вулиці Пушкінській у центрі міста.

У Харкові відкрився "Довженкофест" / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"Вибір місця для початку "Довженкофесту" невипадковий. Саме у цьому будинку у 20-ті роки розташовувалася комуна-гуртожиток письменників, де, поряд з іншими, мешкали Микола Бажан, Юрій Яновський, Михайль Семенко, Степан Мельник та побувало багато відвідувачів, серед яких - Остап Вишня, Володимир Маяковський, Анатоль Петрицький", - розповідає директор методичного центру Людмила Омельченко.

Читайте також: На Чернігівщині урочисто відзначають 125-річчя від дня народження Довженка

За її словами, тут виступав Максиміліан Волошин. Відомий скульптор Матвій Манізер - автор пам’ятника Тарасові Шевченку в Харкові - мав тут майстерню, в якій саме для цього монумента йому позували актори харківського театру "Березіль", згодом народні артисти СРСР Наталя Ужвій, Амвросій Бучма, Іван Мар'яненко. Однак найвідомішим мешканцем цього будинку став Олександр Довженко, який жив тут з вересня 1923-го до червня 1926 року.

Людмила Омельченко наголосила на незвичному форматі виставки: "Відвідувачі можуть ознайомитись з експонатами, а їх кілька сотень, за допомогою аудіогіда. Приєднатися до нього можна у будь-який час, лише притуливши смартфон до QR-коду перед входом у виставкову залу, немовби потиснувши Довженка за руку".

Як зазначалося на заході, проєкт "Довженкофест" створено з метою збереження нематеріальної культурної спадщини України. Він покликаний популяризувати серед дітей та молоді видатні постаті української культури, зокрема Олександра Довженка.

Читайте також: У Довженко-Центрі відкриють Музей кіно

У рамках "Довженкофесту" 13 вересня на сходах перед центральним входом до методичного центру, де буде розташований вільний мікрофон, відбуватиметься флешмоб "Харків читає Довженка" із залученням письменників, поетів і студентської молоді.

17 вересня у центрі відбудуться інтерактивні заходи "Редакція газети" та "Кіностудія", а також показ фільму "Земля" і презентація книжок відомого харківського кінознавця Володимира Миславського, дослідника творчості Довженка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-