Українські полярники знайшли

Українські полярники знайшли "загублену" льодовикову печеру в Антарктиді

Фото
Укрінформ
Українські полярники віднайшли «загублену» льодовикову печеру в Антарктиді, виявивши, що вона втричі більша, ніж вважалося раніше, і має кілька озер та річку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки.

«Ще з перших експедицій науковці знайшли на острові Галіндез, де розташована українська станція, льодяну печеру. Вхід до неї був з протилежного від станції берега острова, під вершиною льодовика. Однак виявилося, що кілька років тому цей льодовик зсунувся в океан і вхід завалило. Тому ми вирішили зайнятися пошуками входу до печери. Було кілька невдалих спроб знайти його з боку протоки Пенола. А от в льодовику з боку старої британської бази-музею – будиночка Ворді – нам пощастило: ми віднайшли вхід до «загубленої» печери», – повідомив керівник 24-ої Української антарктичної експедиції Ігор Дикий.

Українські полярники віднайшли «загублену» льодовикову печеру в Антарктиді / Фото: mon.gov.ua

Як зазначається, виявилося, що печера насправді втричі більша, ніж вважалося раніше. Загальна довжина ходів – близько 200 метрів, вони розташовані в 3 поверхи.

На нижньому маршруті учасники експедиції знайшли замерзле озеро, а наприкінці цього ходу – велетенський зал. Він заввишки 12 м (майже як чотириповерховий будинок), завширшки 8 м та завдовжки 30 метрів.

“У цьому залі виявили підлідну річку і два озерця, з яких науковці відібрали воду та лід для гідрохімічного аналізу і для подальших досліджень щодо наявності вірусів і бактерій за їхнім екологічним ДНК. Зразки льоду будуть збережені для докладнішого аналізу в лабораторіях України”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: 3D-тур станцією Академік Вернадський з'явився у відкритому доступі

Окрім цього, на глибині близько 20 метрів від поверхні, в одній з льодових брил полярники знайшли перо птаха. Воно має досить широке опахало, тобто, точно належить не пінгвіну. Дослідники ще з'ясовуватимуть, чиє це перо і скільки йому років. Для цього зразки пера теж планують доправити в Україну під час повернення експедиції.

Як повідомлялося, наприкінці березня на станцію Академік Вернадський вирушила 24-а Українська антарктична експедиція, яка проводить дослідження та підтримує роботу станції впродовж року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-