Форум Видавців: 20 новинок художньої літератури

Форум Видавців: 20 новинок художньої літератури

Огляд
Укрінформ
18-22 вересня 26 Book Forum збере у Львові любителів книжок, творців літератури та професіоналів видавничої справи. 

Ми підготували для Вас 20 найцікавіших книжок із художньої літератури, які українські видавництва привезуть цього року на фестиваль.

"Місто дівчат" Елізабет Ґілберт

Це інтригуючий роман про жіночу сексуальність і свободу, про відвагу бути собою і право жити так, як тобі хочеться. А ще — історія дуже незвичайного кохання, на яке наклала свою тінь війна, та справжньої дружби, яку нелегко знайти, зрозуміти та оцінити, особливо в такому непростому і мінливому місті, як Нью-Йорк.

Роман "Місто дівчат" починається 1940 року, коли дев’ятнадцятилітню Вівіан Морріс виганяють з престижного коледжу. Батьки відправляють доньку на Мангеттен до тітки — власниці невеликого, проте дуже ексцентричного театру. Несподівано для себе Вівіан опиняється у справжньому вирі довоєнного богемного життя. Знайомства із зірками, незвичайні теат­ральні постановки, нестримний секс, ріки алкоголю і відчуття цілковитої свободи спершу заворожують та спокушають, а потім вибивають землю з-під ніг. І це лише початок шляху Вівіан довжиною в життя, який необхідно пройти, щоб зрозуміти: ти не мусиш бути хорошою дівчинкою, щоб бути хорошою людиною.

Читайте також: Читаємо нон-фікшн: 15 новинок до Форуму Видавців

"Перепочинок" Маріо Бенедетті 

Мартін Сантоме ‒ самотній п’ятдесятилітній удівець, який уже не сподівається від життя нічого, крім хіба що розміреної та нудної пенсії в близькому майбутньому. Дружина померла давно, троє дітей виросли й живуть своїми бідами та радощами, друзі юності роз’їхалися по світах чи разюче змінилися, а нових не набув... І саме в цей час його знаходить остання в житті любов, яка згодом виявиться ще й по-справжньому першою. Вона поставить перед ним багато запитань, на які доведеться давати відповіді ціною в життя. 

"Галерея котів" Сьюзан Герберт

Чарівні й вигадливі акварелі Сьюзан Герберт відтворюють знамениті сцени живопису, театру, опери та кіно за допомогою чудового розмаїття котячих персонажів. Наша перша зупинка — світ мистецтва, де пухнасті мордочки і котячі хвостики визирають із шедеврів живопису. Згодом коти виходять на сцену і грають у найулюбленіших шекспірівських п’єсах та в найбагатших оперних постановках. Наприкінці ми заглядаємо в Голлівуд, де коти грають головні ролі практично всюди: від великобюджетних епічних стрічок до культової класики, вживаючись у велич золотої ери кінематографу.

Читайте також: Перечитати спеку: 20 книжок для літньої відпустки

"Моє серце й інші чорні діри" Джасмін Варґа

Шістнадцятирічній Айзель нема для чого жити далі: її покинула мати, однокласники кепкують із неї, а батько взагалі скоїв щось жахливе… Дівчина вирішує померти. Айзель натрапляє на сайт "Тихий відхід". Там вона знаходить Романа, ідеального партнера для втілення свого моторошного задуму. Крок за кроком вони наближаються до дати власної смерті. Але поступово дівчина усвідомлює, що не хоче вмирати. І єдине її бажання — врятувати Романа та заохотити його жити.

"Моє серце й інші чорні діри" — це не тільки історія про підлітків, це розповідь про всіх, хто одного дня втратив надію і знайшов людину, яка змогла її повернути.

"Сніданок з Борджіа" ДіБіСі П’єр

Фото: Юлія Перекрест 

Трилер з таємничими, як і його герої, подіями, з підказками, яких ви не помічаєте аж до завершення роману, а також вибуховим поєднанням іронії, комічності, хвилюючих подій та спостережень.

Місце дії — вицвілий, самотній пансіонат на узбережжі Саффолка. На вулиці темінь і густий туман. В будинку не працює телефон і немає Інтернету. Жодної надії на зв’язок із зовнішнім світом.

З’являється Аріель Панек, молодий перспективний науковець, який їде зі США на конференцію в Амстердамі. Через вимушену посадку літака у Станстеді його поселяють на ніч у пансіонаті. Спантеличений і втомлений після перельоту, він знайомиться з сім’єю, яка неначе святкує якусь подію. Але святкування це незвичайне. І незвичайною є сама родина.

Вечір переходить у ніч, і Панек усвідомлює, що попався у підступне павутиння чужих секретів і брехень, у сартріанське пекло, з якого він, можливо, не знайде виходу…

"Дім, де жевріє світло" Ельчін Сафарлі

Фото: Мар'яна Нагірна

Ця книга – це листи, які пише бабуся своїй онуці. Ані уже за 70, але вона ніколи в житті не бачила онуку Флору. Вона мріє про зустріч із нею та своєї донькою, ділиться своїми думками, спогадами, роздумує про життя та дає поради. Книга, пронизана любов’ю, сімейним затишком, морським повітрям. Після її прочитання залишається солоний післясмак моря, душевний спокій та віра в людей.

Читайте також: Читаємо Young Adult: 20 книжок для підлітків та дорослих

"Чорний метелик" Джорджет Геєр

Перший роман з Ґеорґіанського (часу правління Ганноверської династії у Великій Британії, 1714‒1837) циклу відомої британської письменниці Джорджет Геєр (1902–1974). Лорд Джон Карстерз, несправедливо звинувачений у шахрайстві, змушений покинути Англію. Позбавлений засобів до виживання, знаходить розраду і вихід з проблеми в азартних іграх та розбійництві, яке часто нагадує історію з легендарним Робіном Гудом. Цим ремеслом він промишляє й після нелегального повернення на батьківщину. Але в його житті відбувається різкий поворот, коли він стає на перешкоді сумнозвісному "Дияволові" — герцогові Ендоверському, рятуючи з його рук чарівну міс Діану Боулі.

"Зміщення спектра" Януш Леон Вишневський

Чуттєве продовження бестселера "С@мотність у Мережі" — 21 рік по тому!

Якуб — студент факультету інформатики в університеті. Він не знає, що в житті його матері було велике кохання, яке й досі її хвилює. І от його дівчина раптом помічає дивовижні зв’язки між книжкою, яку саме читає, і життям свого коханого. Вона починає пошуки і наштовхується на таємницю. Хто насправді є батьком Якуба? Чи має вона право знайти відповідь на це питання?

Родинні секрети, ретроспекції, різні країни — герої наново переживають давно забуті емоції, прагнуть розібратись у власних почуттях і зрозуміти, чи правильний вибір вони колись зробили.

"Ведмеже місто" Фредрік Бакман

Бйорнстад — невелике містечко, що потопає в лісах, снігах та холоднечі. А ще — у безробітті й поступовому занепаді. Єдина його цінність — льодова арена, на якій щодня тренуються дитяча та юнацька хокейні команди — "ведмеді з Бйорнстада". Саме на плечі цих дітей та підлітків лягає майбутнє всього містечка, й саме на хокей покладають надії усі його мешканці. Та коли заповітна перемога уже, здається, майорить на обрії, у Бйорнстаді стається жахливий злочин. Тепер відповідальність за долю міста несуть усі — і діти, і дорослі. Тепер кожному доведеться робити вибір: мовчати чи говорити, ховатися чи битися, засуджувати чи виправдовувати. І саме тепер стане справді ясно, чи є ще у Бйорнстаді істинні "ведмеді", які здатні розрізнити добро і зло — і врятувати свій маленький світ.

Читайте також: Читаємо на вихідних: 13 книжок червня

"Мої запасні життя" Ірина Славінська

"Мої запасні життя" — дебют Ірини Славінської в есеїстиці. Ця книжка — клаптикова ковдра, зібрана зі спогадів, рефлексій та міркувань. Журналістка, перекладачка та продюсерка "Радіо Культура", членкиня Українського ПЕН Ірина Славінська розмірковує про особисту історію, історію родини і роду, збирає докупи пазли спогадів з дитинства, навчання, подорожей, робочі ситуації з перекладацької і журналістської справ — аж до подій недавнього часу. Це визначення важливих у житті моментів — певних якорів і культурних кодів, якими залогінюємо себе у сучасну реальність. Маркування втрачених ланок пам’яті, які потребують усвідомлення, але не завжди підлягають відновленню. Історії інших людей, а чи навіть інших країн, які можна проживати, наче власні запасні життя.

"Букова земля" Марія Матіос

Довгоочікуваний новий роман провідної української пись­мен­ниці Марії Матіос "Букова земля" — це пронизлива, глибока і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через перехресні історії п’яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов’язаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри постають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Недаремно авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія його подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук — до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. А обрамленням цього класичного роману виступає особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року. І як завжди у книжках Марії Матіос, окремим персонажем є мова з її неповторною лексич­ною розкішшю і гуцульським чаром.

"Сатурнін" Зденєк Їротка

Доктор Влах поділяє всіх людей на три групи, залежно від того, як би вони поводились лінивого недільного поранку в кав’ярні, добряче поснідавши і отримавши на десерт миску тістечок-"картоплин". Люди з першої групи — без фантазії і без почуття гумору — бездумно дивитимуться на "картоплини" мало не до самого полудня. Люди з другої — почнуть моделювати ситуацію, за якої хтось із гостей кав’ярні раптом почне бомбардувати "картоплинами" інших відвідувачів. А до третьої, найменш чисельної групи можна віднести тих, кого думка про "картоплини", що літають в повітрі, настільки захоплює, що вони встають і беруться її реалізовувати. Саме такою людиною є Сатурнін — слуга, якого легковажно взяв на роботу оповідач цієї книжки. І наслідки не забарились.

Читайте також: "Старий Лев" на Книжковому Арсеналі: 20 книжок для літньої відпустки

"Каліґула" Саймон Терні

Роман Саймона Терні — чи не найкращого з сучасних історичних романістів Англії — це глибоке занурення в римську історію, у ті часи, коли юнак на ім’я Гай Германік випадково опинився спадкоємцем імператорського титулу і в лічені місяці був змушений перетворитися на обережного й розважливого політика, який ставив перед собою високу мету: привести Рим, очищений від тиранії, до "золотої доби". Натомість його чекали незліченні зради і змови, спротив знаті, втрата політичних союзників, безумство, жага помсти, а наостанок — жорстока смерть і наклепи істориків, які ославили Калігулу тираном-кровопивцею.

"Терор" Ден Сіммонс

Фото: Тетяна Гонченко

Ден Сіммонс написав роман надзвичайної епічної сили у призабутому нині напрямі літератури про героїчне протистояння людини і сліпої, могутньої та жорстокої природи. Хтось знайде тут аналогії з "Мобі Діком" Германа Мелвілла, комусь цей твір нагадає жорсткішу й похмурішу версію оповідань Джека Лондона про північ, проте це будуть лише досить приблизні аналогії, які цілковито розвіюються при першому ж знайомстві з цим романом. У процесі роботи над "Терором" Ден Сіммонс довго та ретельно опрацьовував архіви, у результаті чого під час читання роману виникає відчуття присутності серед героїв реальної експедиції двох кораблів Королівського флоту Великобританії – "Еребуса" і "Терору", які 1845 року покинули рідний порт у пошуках Північно-Західного проходу через Північний Льодовитий океан. Кораблі так і не повернулися, і Сіммонс водночас з детальним описом експедиції подає своє бачення причин її фіаско.

Північ, лютий холод і не менш дошкульний голод, а також смерть від надприродного чогось, яка повсякчас чаїться десь поряд, раз у раз забираючи життя учасників експедиції. На тлі у буквальному сенсі смертельно-прекрасних пейзажів півночі відбувається боротьба з байдужою і жорстокою до людини природою, боротьба з чимось невідомим, чого не можуть спинити ані рушниці, ані найлютіші бурі північної зими, врешті-решт, боротьба одне з одним, адже, як відомо з давніх-давен, людина – найстрашніший і найжорстокіший звір.

"Говори" Лорі Голс Андерсон

Гостросоціальний роман Лорі Голз Андерсон "Говори" написаний у формі щоденника тринадцятирічної дівчинки. На перший погляд, у ньому показано звичайне шкільне життя американського підлітка, який не надто добре комунікує з учителями, батьками й друзями. Та на цьому тлі перед читачами постає страшна реальність, у якій панує лицемірство, байдужість, егоїзм, емоційне й фізичне насильство. У школі інколи відбувається будь-що — і оточенню байдуже. А в складному підлітковому віці так важко віднайти в собі впевненість, щоб домогтися уваги, навчитися говорити й не боятися. Ця книжка допоможе юнакам та дівчатам розібратися в собі та уникнути помилок, а батькам — зрозуміти власну дитину.

Читайте також: «Наш формат» на Книжковому Арсеналі: 25 книжок, які зроблять вас кращими

"Шумовиння днів" Борис Віан

"Шумовиння днів" ― ніжна й поважна, комічна і гнітюча, чарівлива і незабутня історія кохання. Це казка епохи джазу, кумедна і в’їдлива водночас, сповнена щастя і трагічності, феєрична й повна розпачу. В цьому зухвалому творі Дюк Еллінґтон ― наче герой мультфільму, Жан-Поль Сартр ― бурлескна маріонетка, а смерть прибирає подоби білого латаття. Цей роман окреслює речі вічні й тріумфальні: несказанне щастя абсолютного кохання і музику чорних американців.

Збірка віршів "Там, де вдома"

"Там, де вдома" — це 112 віршів волонтерів та воїнів про любов і війну.

Ось уже п’ять років тривають бойові дії на сході України. Серед нас є люди, які отримали травматичний досвід на цій війні, однак змогли сублімувати його в творчість. У збірці "Там, де вдома" беруть участь вісім сучасних молодих поетів та поеток: четверо чоловіків-воїнів, які виконували (або виконують зараз) бойові завдання в зоні АТО/ОСС, та четверо жінок, які в 2014–2018 роках волонтерили і допомагали армії, чекали з війни чоловіків, підтримували та дбали про тих, хто присвятив себе служінню іншим.

Автори: Максим Кривцов, Марко Терен, Влад Сорд, Юлія Ілюха, Валерій Пузік, Юлія Баткіліна, Олександр Лисак, Наталія Маринчак.

Завантажте безкоштовну електронну версію збірки тут.

"Міністерство граничного щастя" Арундаті Рой 

"Міністерство граничного щастя" — другий роман індійської письменниці. Він побачив світ через двадцять років після успішного дебюту — книжки "Бог Дрібниць", що принесла їй Букерівську премію. Роману так само притаманна поетичність та глибинна краса мови, властива стилю Рой. Однак за духом він геть інакший, нелінійний і суперечливий. Адже цього разу авторка кинула своїх героїв у вир новітньої історії Індії, зокрема у прекрасні ліси штату Джамму і Кашміру, де вже багато років точиться гострий збройний конфлікт. Та й самі герої — представники розмаїтих каст, віросповідань та світоглядів (гіджри, або ж люди "третьої статі", бунтівна архітекторка, не зовсім чесний журналіст, агент спецслужб, кашмірський повстанець тощо) — говорять надто різними голосами, борються по різний бік барикад, але здобувають кілька хвилин тиші поряд із близькими, живими чи мертвими, як вищу нагороду. В мить, коли духи ледь-ледь відчиняють двері паралельних реальностей життя.

Читайте також: Видавництво "Віват" на Книжковому Арсеналі: 20 новинок

"Доки світло не згасне назавжди" Макс Кідрук

Книга з унікальним мобільним додатком та доповненою реальністю. 

Ніякі жертви не варті спроб виправити минуле, адже безжальний світ завжди знайде спосіб примусити за них розплачуватися. 

Сестри Рута й Індія, попри незвичні імена, проживають цілком буденні життя: Індія навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе раптово змінюється, коли через нещасний випадок гине наречений Індії. Раніше близькі сестри віддаляються, звинувачуючи одна одну в тому, що сталося. І саме тоді, коли, здавалося б, із конфлікту вже не виплутатися, Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з’являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче мерхне світло довкола дівчини. За нестримним бажанням повернути колишнє життя Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.

"Маркетер" Олег Сенцов

Ім’я Олега Сенцова, кінорежисера, сценариста, письменника, громадського активіста, ув’язненого 2014 року в Криму та засудженого до 20-ти років за звинуваченням у тероризмі, сьогодні відоме кожному українцеві.

"Маркетер" — збірка малої автобіографічної прози Олега. Автор розповідає в ній здебільшого про свої студентські роки: складання іспитів, будні в гуртожитку і на квартирах, нестримні веселощі, безгрошів’я — звичні складові життя молоді, яка здобуває знання. Початок дев’яностих. Зміна цінностей. Руйнування стереотипів. Становлення. Загартовування душі й характеру. Любов, дружба, виживання і бізнес... Вдумливий та уважний читач знайде все це у новій книжці Олега Сенцова. Переклад українською мовою поданий поруч із оригіналом.

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-