Календар на всю голову. 7 вересня

Календар на всю голову. 7 вересня

Укрінформ
Цього дня 1985 року з піснею "Dancing In The Street" зоряний дует у складі Міка Джаггера і Девіда Боуї на місяць посів перший рядок британського хіт-параду  

7 вересня 70 року через п'ять місяців облоги римляни взяли і розорили Єрусалим. Після захоплення міста був розграбований і спалений Єрусалимський храм, головна святиня іудаїзму. У місті вціліли лише кілька будівель, серед них Західна Стіна єрусалимського Храму. Жителів вбили, які вижили продали в рабство. Облога Єрусалиму була описана єврейським істориком Йосипом Флавієм в книзі "Іудейська війна".

7 вересня 1191 року в битві при Арсуфі (нині - Ізраїль) хрестоносці Річарда I "Левине Серце" в рамках Третього хрестового походу здобули перемогу над військом Салах ад-Діна. Хрестоносців було 40 тис. на чолі з королем Англії. Їм протистояла армія аюбідів - приблизно 50 тис. воїнів на чолі з султаном.

7 вересня 1726 року в місті Дре, Франція, народився Франсуа-Андре Філідор - французький композитор. Один з творців французької комічної опери. Крім того, він був відомим шахістом, шахматним теоретиком, свого часу вважався найсильнішим шахістом світу, передвісником позиційної шахової школи.

7 вересня 1776 року вночі, під час війни північноамериканських штатів за Незалежність, американська субмарина "Turtle" ("Черепаха") провела першу в світі підводну атаку, зробивши спробу бочкою з порохом, яку підривав запал з годинниковим механізмом, потопити британський корабель "Eagle" ("Орел"). Підводник вручну вкручував в днище бурав, підвішував до нього бочку з порохом, включав годинниковий механізм, а потім сам же відводив човен на безпечну відстань.

7 вересня 1813 року уряд США отримав прізвисько "Дядя Сем", в честь пакувальника м'яса Семюела Вілсона з Трої, шт. Нью-Йорк, який під час англо-американської війни 1812-1815 рр. поставляв для американської армії яловичину в бочках. На бочках трафаретно виводилися великі літери US (United States). Тим часом, малограмотний сторож-ірландець вважав, що цей напис означає постачальника і читав її як "Uncle Sam Wilson", тобто "Дядечко Сем Вілсон". Мем прижився.

7 вересня 1813 року в селі Жежава (нині - Зелений Гай, Тернопільська область) народився Еміль Коритко - словенський етнограф і фольклорист галицького походження. У сучасній Словенії високо цінують спадщину вченого, його "Словенські пісні українського народу" регулярно перевидають, біографію вивчають у школах. У Любляні є вулиця Korytkova, названа його ім'ям.

7 вересня 1829 року в місті Дармштадт, Німеччина, народився Фрідріх Август Кекуле - німецький хімік, якого вважають творцем теорії валентності хімічних елементів.

7 вересня 1892 року в Новому Орлеані, Луїзіана, відбувся перший в США професійний боксерський поєдинок за сучасними правилами - в боксерських рукавичках і з трьохвилинними раундами. У 21-му раунді американець Джеймс Корбетт нокаутував живу легенду США, останнього чемпіона в боксі без рукавичок, Джона Саллівана. З цього бою починається відлік історії "благородного мистецтва", як згодом нарекли бокс його шанувальники, який віщував стрімку еволюцію нового типу кулачного бою. Любительський бокс, як окремий вид спорту, з'явився на початку XX століття. Відтоді правила змагань аматорів і професіоналів з кожним десятиліттям все більше і більше різняться.

7 вересня 1908 року в Лейк Чарльз (шт. Луїзіана, США) народився Майкл Дебейкі - американський кардіохірург, фахівець в галузі хірургії. За своє життя він прооперував понад 50 тис. осіб і лікував графа Віндзорського, шаха Ірану, короля Йорданії, президента Туреччини, лідера Нікарагуа, американських президентів Кеннеді. Але різниці лікар не робив між ними і простими бідняками.

7 вересня 1909 року в селі Вошиве-Покровське (нині - місто Апостолове, Дніпровська область) народився Михайло Пронченко - український поет, представник розстріляного Відродження. Його заарештували в 1932 році за звинуваченням у буржуазному націоналізмі, а в наступному році засудили до п'яти років таборів. Посилання поет відбував на Далекому Сході в таборі Тахтамігд. Навіть там він продовжував писати вірші, які доводилося запам'ятовувати, щоб зберегти. В цей час літератор познайомився з Іваном Багряним, якому присвятив повість "Розгром".

7 вересня 1914 року в Маунт-Плезанті (шт. Айова, США) народився Джеймс Ван Аллен - американський астрофізик, відомий своїм відкриттям радіаційних поясів Землі.

7 вересня 1915 року в місті Кобеляки (нині - Полтавська область) народився Сергій Солодовник - український художник.

7 вересня 1917 року в Сіднеї, Австралія, народився Джон Корнфорт - австралійський хімік-органік. Лауреат Нобелівської премії з хімії. Член Лондонського королівського товариства.

7 вересня 1928 року в місті Сокаль (нині - Львівська область) народився Ігор-Орест Данилович Богачевський - видатний американський математик, конструктор і винахідник українського походження. Професор університету в Нью-Йорку, автор понад 100 наукових робіт з ядерної фізики та астронавтики. Він створив іменну математичну "формулу Богачевського", яка дозволила американським конструкторам розрахувати повернення модуля, який спускався на орбітальну станцію "Аполлон-11" з поверхні іншої планети, а потім - і зворотний шлях з Місяця на Землю.

7 вересня 1936 року в місті Лаббок (Техас, США) народився Бадді Голлі - американський співак і композитор, один з першопрохідців рок-н-ролу. Його новаторство в поп-культурі найсильнішим чином вплинуло в рівній мірі, як на сучасників, так і на наступні покоління музикантів, включаючи "The Beatles", "The Beach Boys", "The Rolling Stones", Боба Ділана.

7 вересня 1936 року в Києві народилася Тетяна Голембієвська - українська художниця, педагог. Професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України. Народний художник. Член Національної спілки художників України. Дійсний член Петровської академії наук і мистецтв. Учасниця міжнародних художніх виставок.

7 вересня 1940 року ВПС Німеччини вперше відбомбили Лондон. Тільки протягом календарного місяця на Південну Англію літаки Люфтваффе скинули 7320 тонн бомб, в тому числі 6224 тонни - на Лондон. У той же час на територію Німеччини, включаючи Берлін, впало всього 390 тонн бомб.

7 вересня 1940 року в Римі, Італія, народився Даріо Ардженто - італійський кінорежисер, актор, продюсер, композитор і сценарист. Більшість його фільмів знято в жанрі джалло - фільми жахів: "Темно-червоний", "Птах з кришталевим пір'ямм", "Суспірія", "Травма", "Синдром Стендаля".

7 вересня 1949 року в Ньюарку (Нью-Джерсі, США) народилася Глорія Гейнор - американська співачка в стилі диско, відома своїми хітами "I Will Survive" та "Never Can Say Goodbye".

7 вересня 1951 року в місті Акрон (шт. Огайо, США) народилася Кріссі Хайнд - американська співачка, композитор, гітаристка, що отримала найбільшу популярність як вокалістка рок-групи "The Pretenders".

7 вересня 1956 року в Лос-Анджелесі (шт. Каліфорнія, США) народилася Даян Воррен - американський композитор і поет-пісняр, яка спеціалізується на романтичних поп-баладах.

7 вересня 1976 року Джордж Гаррісон визнаний винним в ненавмисному плагіаті. Суд вирішив, що його хіт "My Sweet Lord" не є оригінальним твором, а авторство мелодії, покладеної в основу пісні, належить Рональду Маку (Ronnie Mack), який в 1963 році написав для жіночої вокальної групи "The Chiffons" пісню "He's So Fine". Харрісона оштрафували на $587 тис.

7 вересня 1984 року в Римі, Італія, помер Йосип Сліпий - видатний український релігійний, громадський і науковий діяч, верховний архієпископ Львівський, митрополит Галицький, предстоятель Української греко-католицької церкви в 1944-1984 рр., кардинал.

7 вересня 1985 року з піснею "Dancing In The Street" зоряний дует у складі Міка Джаггера і Девіда Боуї на місяць посів перший рядок британського хіт-параду.

7 вересня 1991 року в Ель Серіто (шт. Каліфорнія, США) помер Едвін Маттісон Макміллан - американський фізик і хімік, широко відомий вчений свого часу, працював в різних областях знання. Лауреат Нобелівської премії з хімії.

7 вересня 1996 року в Аргентині трагічно загинула Джільда - аргентинська співачка і автор пісень в стилі кумбія і тропічної музики. Під час поїздки по країні з метою просування альбому Corazón Valiente, на 129 кілометрі траси №12, в мікроавтобус поп-зірки врізалася вантажівка, разом з нею загинули її мати, дочка Маріель і три музиканта з групи. Дивом залишилися живі сини Джільди. Трагедія викликала великий резонанс в світі танцювальної музики - Джільда вважалася іконою аргентинської музики. Її найбільш значущі пісні "No me arrepiento de éste amor", "Fuiste", "No es mi despedida", "Corazón valiente", "Como tú".

7 вересня 1999 року в Нью-Йорку сер Пол Маккартні взяв участь у щорічному концерті, присвяченому пам'яті піонера рок-н-ролу, американського співака і композитора Бадді Голлі.

7 вересня 2000 року в Києві померла Людмила Проценко - історик, архівіст, найбільший фахівець з київської некрополістики.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-