У Мезинському парку археологи знайшли артефакти різних історичних періодів

У Мезинському парку археологи знайшли артефакти різних історичних періодів

Фото
Укрінформ
Під час дослідження городища Свердловське-1 поблизу с. Деснянське Коропського р-ну Чернігівщини (територія Мезинського національного природного парку) археологічна експедиція Національного університету "Чернігівський колегіум ім. Т.Г. Шевченка знайшли цікаві й різноманітні речі різних періодів історії Подесення - від бронзової доби до часів утворення Давньої Русі.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила керівник експедиції, кандидат історичних наук, доцент інституту історії, етнології та правознавства зазначеного університету Олена Черненко.

"У результаті робіт вдалось отримати винятково цікаві та різноманітні матеріали, які ілюструють різні періоди історії Подесення - від доби бронзи до часів утворення Давньої Русі. Серед знахідок вирізняються бронзовий ланцюжок та підвіска-лунниця з виїмчастою емаллю ІІІ-ІV ст. н.е., а також комплекс соціально пристижних речей (прикраси, предмети озброєння), які входили до складу інвентарю житлової споруди роменської археологічної культури (кінець І - початок ІІ тис. н.е.). Фінальному періоду існування житла відповідає знахідка арабської монети-дирхема 899 р. карбування", - повідомила Черненко.

Читайте також: На Хортиці знайшли святилище, якому майже 5000 років

Археолог зазначила, що споруда, яка досліджувалась, демонструє дуже важливий період в історії регіону Чернігово-Сіверщини - час його включення до адміністративної системи давньоруської держави.

Розкопки проводилися в серпні поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-