У Штатах створили одяг, що майже повністю захищає від комарів

У Штатах створили одяг, що майже повністю захищає від комарів

Укрінформ
Дослідники з Університету Брауна створили одяг на основі оксиду графену, який захищає власника від комарів.

Дослідження опублікували в офіційному журналі Національної академії наук США, передає Громадське.

У дослідженні описані випробування нового типу захисту від комарів на основі графену — модифікації вуглецю, що являє собою гексагональну решітку атомів вуглецю товщиною в один атом. Вчені показали, що плівки на основі цієї речовини можуть служити основою двох ступенів захисту від комарів: хімічного і механічного.

У сухих умовах комахи виявилися нездатні хімічно відчути запах шкіри або крові, а в деяких випадках механічна міцність графенових листів забезпечила перешкоду від проникнення.

Спочатку дослідники працювали над одягом, який зможе захистити людину від токсичних хімікатів. Але виявилося, що тканина з графеном захищає ще й від комарів, оскільки комахи не можуть проколоти своїм хоботком навіть найтонший шар графенового одягу. Також з'ясувалося, що тканина працює бар'єром в обох напрямках: вона не пропускає хімічні сигнали, на основі яких комарі шукають жертву. Таким чином, комахи перестають «бачити» людину — під час експерименту комарі навіть не сідали на випробовуваних в одязі з графеном.

Читайте також: У Нідерландах вдвічі зросла кількість хворих на денге

Однак пізніше у матеріалу знайшли недолік: виявилося, що він ефективний від комарів, тільки коли сухий. Вчені розробили тканину на основі іншої форми оксиду графену з пониженим вмістом кисню. Він виявився ефективним проти комарів у всіх випадках, але не пропускав повітря. Тепер вчені шукають спосіб зробити тканину одночасно зручною і такою, що захищає від комах як у сухому, так і мокрому станах.

У разі успіху розробка вчених з Університету Брауна може позитивно вплинути на глобальну охорону здоров'я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, комарі щорічно призводять до мільйонів смертей, адже виступають переносниками різних захворювань, зокрема, малярії, жовтої гарячки, лихоманку денге, деяких енцефалітів тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-