Естонське місто Тарту обрали культурною столицею Європи-2024

Естонське місто Тарту обрали культурною столицею Європи-2024

Укрінформ
Незалежна комісія експертів вибрала Європейською культурною столицею 2024 року естонське місто Тарту.
Про це повідомляє портал національного телерадіомовлення ERR.

«У 2011 році цього титулу був удостоєний Таллінн, тепер же настала черга Тарту, який перебуватиме в центрі уваги протягом всього року. Титул культурної столиці Європи - прекрасна можливість оживити культурне життя міста, а також донести культуру і культурну спадщину до кожного городянина, так би мовити, з доставкою додому», - сказав Тібор Навракшич, європейський комісар у сфері освіти, культури, роботи з молоддю та спорту.

Він також підкреслив, що статус культурної столиці Європи «дасть можливість познайомити з містом і його культурними цінностями гостей з Європи і з усього світу, внести свій внесок у розширення культурного різноманіття на нашому континенті».

Конкурс на звання культурної столиці 2024 року почався в листопаді позаминулого року. До жовтня 2018 року надійшли заявки від розташованих в Естонії міст Курессааре, Нарви і Тарту. Після попереднього відбору до фіналу вийшли Нарва і Тарту.

Естонська держава підтримає програму культурної столиці нарівні з місцевим самоврядуванням та іншими джерелами фінансування сумою 10 мільйонів євро, а Європейська комісія виділить культурній столиці премію Меліни Меркур в розмірі півтора мільйона євро. Заявки оцінювала міжнародна група з 12 незалежних експертів. Міста-кандидати повинні були розробити сильну за європейськими мірками культурну програму, що передбачає участь як міста, так і регіону, і здатну залучити гостей як з усієї країни, так і з Європи.

Програма також повинна надавати довгострокову дію і сприяти перспективному розвитку міста. Крім того, міста повинні продемонструвати наявність підтримки місцевої влади та здатність до здійснення проекту.

Читайте також: До Дня Незалежності у Центральному парку Нью-Йорка відбувся забіг у вишиванках

Європейськими столицями-2019 є італійська Матера і болгарський Пловдів. У наступному році цей титул будуть носити місто-порт Рієка, розташований ув Хорватії, та ірландське місто Голуей. У 2021 році це будуть Елефсіна у Греції, Тімішоара в Румунії і Нови Сад у Сербії, а в 2022 році - Каунас і Еш-сюр-Альзетт в Люксембурзі. У 2023 культурна столиця буде всього одна - одне з міст Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-