У Перу плем'я індіанців прогнало міжнародну експедицію

У Перу плем'я індіанців прогнало міжнародну експедицію

Укрінформ
У Перу індіанське плем'я ледь не взяло в заручники членів міжнародної експедиції на одній із найвищих гір Південної Америки горі Уаскаран.
Про це повідомляє Інтерфакс.

"Вороже індіанське плем'я" ледь не взяло в заручники членів міжнародної експедиції на одній із найвищих гір Південної Америки горі Уаскаран", - йдеться в повідомленні.

Як розповіли в Інституті географії (ІГ) РАН, у складі експедиції були троє російських вчених з відділу гляціології інституту.

Там зазначили, що, незважаючи на підтримку офіційної влади, вчені наразилися на недоброзичливе ставлення місцевого населення.

Жителі найближчого села зажадали від учених негайно припинити роботу, адже, на думку індіанців, влада Перу дала згоду на видобуток корисних копалин із льодовиків гори Уаскаран.

Через загрозу безпеці гляциологам усі вчені були евакуйовані поліцейським вертольотом із базового табору. На наступний день місцеві жителі заблокували групу гірських гідів і носильників експедиції, які спускалися з табору. Їх відпустили тільки після втручання озброєних поліцейських.

Через інцидент роботи було перервано майже на два тижні.

Тривалі переговори з представниками громад, що живуть на горі Уаскаран, все ж дозволили безперешкодно спустити з гори обладнання й матеріали.

Міжнародна експедиція була організована Бердовським центром полярних досліджень Університету Огайо (США) за участю Інституту географії РАН за підтримки Національного наукового фонду США (NSF) з метою буріння льоду на горі Уаскаран.

Читайте також: Укроборонпром виграв тендер на поставку Ан-178 у Перу

Як підкреслюють учені, буріння льодовика велося "для вивчення історії клімату південної півкулі Землі".

Кліматична літопис Уаскарана налічує близько 20 тис. років. Це одне з небагатьох місць у тропіках, де палеокліматична інформація ще не порушена таненням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-