Календар на всю голову. 8 червня

Календар на всю голову. 8 червня

Укрінформ
Цього дня 1786 року в Нью-Йорку в продаж вперше надійшло морозиво, а 1949 року в Лондоні вийшов роман Оруелла «1984» 

8 червня 632 року в Медині помер Мухаммад - арабський проповідник єдинобожжя, засновник і центральна фігура ісламу. На думку мусульман, він є пророком. Відповідно до ісламського віровчення, Аллах послав Мухаммаду своє святе письмо - Коран. Мухаммад був політичним діячем, засновником і главою мусульманської громади (умми), яка в ході його безпосереднього правління заснувала сильну і досить велику державу на Аравійському півострові.

8 червня 1376 року в Вестмінстерському палаці, Лондон, помер Едуард "Чорний принц" - старший син короля Англії Едуарда III, принц Уельський, цар Аквітанії з титулом "принц Аквитанський". Один з кращих полководців свого часу.

8 червня 1625 року в місті Перинальдо, Італія, народився Джованні Кассіні - французький астроном і інженер італійського походження, директор Паризької обсерваторії. Він відкрив обертання Юпітера і Марса, чотири нові супутники Сатурна, першим дав точне визначення паралакса Сонця.

8 червня 1671 року в Венеції, Італія, народився Томазо Альбіноні - італійський композитор.

8 червня 1758 року на засіданні Королівського товариства англійський оптик Джон Доллонд повідомив про створення ахроматичних об'єктивів для зорових труб. Цю важливу для телескопів і мікроскопів проблему раніше не розв'язав... сер Ісаак Ньютон.

8 червня 1768 року в місті Трієст, Німеччина, помер Йоганн Вінкельман - німецький мистецтвознавець, основоположник сучасних уявлень про античне мистецтво і археологію.

8 червня 1783 року розпочалося найвідоміше в історії вулканічне виверження вулкана Лакі, Ісландія, яке привело до тисячі жертв.

8 червня 1784 року в Парижі, Франція, народився Марі Карем - французький кулінар, придворний кухар Талейрана і Олександра II, автор рецептів використовуваних і понині.

8 червня 1786 року в Нью-Йорку в продаж вперше надійшло морозиво.

8 червня 1809 року в Нью-Йорку, США, помер Томас Пейн - американський письменник англійського походження, філософ, публіцист, прозваний "хрещеним батьком США". Вперше прибувши до Америки у віці 37 років, він підтримав сепаратистські настрої в популярному памфлеті "Здоровий глузд" і став ідеологом Американської революції. У трактаті "Права людини" автор виступив з обгрунтуванням Французької революції з позицій Просвітництва, за що був обраний в Конвент в 1792 році, але при цьому не говорив по-французьки.

8 червня 1810 року в місті Цвікау, Саксонія, народився Роберт Шуман - німецький композитор, педагог і впливовий музичний критик, широко відомий як один з найвидатніших композиторів епохи романтизму.

8 червня 1823 року в місті Неаполь, Італія, народився Джузеппе Фіореллі - італійський археолог.

8 червня 1824 року канадець Ноа Кашинг з Квебека запатентував пральну машину.

8 червня 1829 року у околицях Лондона відкрився перший англійський муніципальний басейн.

8 червня 1855 року селі Белелуя, Івано-Франківська область, народилася Наталія Кобринська - українська письменниця і громадська діячка, організатор феміністичного руху. Вона була ініціатором створення першої української жіночої організації. "Перший вінок" заклав основи розвитку жіночих журналів, які редагували і видавали самі жінки, який з'явився в 1889 році у Львові під редакцією Олени Пчілки та Наталії Кобринської.

8 червня 1865 року в Сіднемі, Лондон, народився Джозеф Пакстон - англійський архітектор, творець Кришталевого палацу в Лондоні.

8 червня 1867 року в місті Річленд-Сентер (Вісконсін, США) народився Френк Ллойд Райт - американський архітектор (музей Гуггенхайма) і теоретик архітектури. Засновник органічної архітектури, в якій застосовуються природні форми, кольори і текстура, споруди, які немов обтікають дерева, кімнати, які переходять одна в іншу всередині будівлі.

8 червня 1869 року американець Айвз Макгаффні запатентував пилосос, названий "Whirlwind" ("тримати в руках і направляти"). Пилосос легкий і компактний, але незручний через необхідність одночасно крутити ручку і... штовхати пристрій по підлозі.

8 червня 1876 року в Ноан-Вікі, Франція, померла Жорж Санд - французька письменниця, автор романів "Роза і Бланш", "Вона і він", Лелія, "Консуело", "Індіана", "Орас". Серед її коханців були Альфред де Мюссе, Луї Мішель, Фредерик Шопен.

8 червня 1883 року в селі Миколаїв (нині - Львівська область) народилася Ольга Дучимінська - українська письменниця, поетеса, літературний критик, перекладачка, журналістка, народна вчителька, культурно-освітня діячка, одна з активних організаторів жіночого руху в Галичині, дослідниця фольклору, етнографії і мистецтва Гуцульщини та Бойківщини.

8 червня 1889 року в місті Дублін, Ірландія, помер Джерард Хопкінс - англійський поет.

8 червня 1891 року в місті Рочестер, США, народилася Одрі Менсон - американська модель, актриса театру і кіно.

8 червня 1903 року в Брюсселі, Бельгія, народилася Маргеріт Юрсенар - французька письменниця, перша жінка - член Французької академії.

8 червня 1907 року в Лондоні відбулася прем'єра оперети "Весела вдова" ("Die lustige Witwe") угорського композитора Франца Легара.

8 июня 1903 года в городе Горохов (ныне - Волынская область) родился Владимир Фатальчук - украинский художник, книжный график, плакатист. Он оформил книги: “Украинские народные сказки”, “Антология украинской поэзии”, “Кобзарь” Тараса Шевченко, “Украинские народные песни”, “Хмельницкий” Ивана Ле.

8 червня 1910 року в Ньюарку, США, народився Джон Кемпбелл - американський письменник-фантаст і редактор, ініціатор золотого віку американської фантастики.

8 червня 1912 року в паризькому "Théâtre du Châtelet" відбулася прем'єра балету "Дафніс і Хлоя" ("Daphnis et Chloe") генія французького імпресіонізму Моріса Равеля. Виставу представила балетна трупа Сергія Дягілєва, декорації і костюми виконав Леон Бакст, хореографію - Михайло Фокін. Партії Дафниса і Хлої виконували Вацлав Ніжинський і Тамара Карсавіна. Пізніше головні партії виконували сам Михайло Фокін та його дружина Віра Фокіна.

8 червня 1912 року в Лос-Анджелесі, США, німецький підприємець Карл Леммле створив кіностудію "Universal", найстарішу з існуючих.

8 червня 1913 року в Філадельфії, США, народився Н.Річард Неш - американський драматург, сценарист і романіст.

8 червня 1914 року в Гарнсдорфі, Німеччина, народився Курт Бартель - німецький поет, громадський діяч. Автор епічного циклу "Поема про людину" (1934-1948), драматичної балади "Клаус Штьортебекер".

8 червня 1920 року в селі Ображіївка (нині - Сумська область) народився Іван Кожедуб - український льотчик-ас.

8 червня 1924 року англійці Джордж Меллорі і Ендрю Ірвін вирушили на підкорення Евересту і пропали без вісті. Останки Джорджа Меллорі були виявлені 1 травня 1999 року американською пошуковою експедицією, а ось тіло Ендрю Ірвіна поки не знайдено. Деякі дослідники вважають, що саме цим альпіністам вдалося підкорити вершину задовго до сера Едмунда Хіларі - новозеландського дослідника і альпініста, який разом з шерпом Тенцингом став 29 травня 1953 року першопідкорювач на Еверест.

8 червня 1926 року у Львові народилася Ірина Сеник - українська поетеса, дисидент.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

8 червня 1940 року в Джерсі-Сіті (Нью-Джерсі, США) народилася Ненсі Сінатра - американська співачка і актриса, дочка співака і актора Френка Сінатри.

8 червня 1945 року в місті Терезін, Чехословаччина, помер Робер Деснос - французький поет і публіцист. У 1919 році працюючи колумністом в одній з паризьких газет, він став активним членом сюрреалістичної групи і працював в журналі "Сюрреалістична революція" (12 номерів, 1924-1929 рр.).

8 червня 1947 року вперше відкрито судноплавство по всьому Дніпру.

8 червня 1949 року в Лондоні тиражем 25500 примірників вийшов роман «1984» англійського письменника Джорджа Оруелла. Через п'ять днів книга з'явилася і в Нью-Йорку. Досі антиутопія неодноразово перевидавалася, була переведена на 60 мов і навіть екранізована. "Війна - це мир, свобода - це рабство, незнання - сила", - три головних гасла тоталітарної держави, описаної в антиутопії Джорджа Оруелла.

8 червня 1951 року в місті Скуен, Велика Британія, народилася Бонні Тайлер - англійська рок-співачка. Найбільш комерційно успішна запис - "Total Eclipse оf Тhe Heart" (1983).

8 червня 1955 року в місті Сьєса, Іспанія, народився Хосе Антоніо Камачо - іспанський футбольний тренер.

Фото: Paul Clarke / Wikimedia
Фото: Paul Clarke / Wikimedia

8 червня 1955 року в Лондоні, Англія, народився Тім Бернерс-Лі - творець інтернету.

8 червня 1958 року в Нью-Йорку, США, народився Кінен Айворі Веянс - американський режисер, сценарист і актор.

8 червня 1960 року в Дентоні (графство Ланкашир, Англія) народився Мік Хакнелл - англійський рок-співак, лідер групи "Simply Red".

8 червня 1962 року лондонський тижневик "New Musical Express" вперше опублікував хіт-парад альбомів, який з часом перетворився на офіційний британський чарт.

8 червня 1962 року в Бірмінгемі, Англія, народився Нік Родс (справжнє ім'я Ніколас Джеймс Бейтс) - клавішник англійської групи "Duran Duran".

8 червня 1963 року американські кардіологи оголосили першу кампанію боротьби з нікотином.

8 червня 1965 року американські компанії "Frito-Lay Manufacturing" і "Pepsi-Cola Company" злилися, утворивши компанію "PepsiCo".

8 червня 1967 року на шість тижнів англійський квінтет "Procol Harum" з піснею "A Whiter Shade оf Pale" посів перше місце в британському хіт-параді.

8 червня 1968 року в США "The Rolling Stones" випустили сингл з піснею "Jumpin 'Jack Flash". На Островах платівка надійшла в продаж 24 травня 1969 року.

8 червня 1969 року в Києві помер Віктор Петров - український письменник, філософ, соціальний антрополог, літературний критик, археолог, історик і культуролог, доктор історичних наук.

8 червня 1969 року в Атлантиці виловили найбільшу в світі тріску - 44,5 кг.

8 червня 1970 року в місті Менло-Парк (Каліфорнія, США) помер Абрахам Маслоу - популярний американський психолог, засновник гуманістичної психології. Широко відома "Піраміда Маслоу" - діаграма, яка ієрархічно представляє людські потреби. Однак ні в одній з його публікацій такої схеми немає. Навпаки, вчений вважав, що ієрархія потреб не є фіксованою і найбільшою мірою залежить від індивідуальних особливостей кожної людини. Його модель ієрархії потреб знайшла широке застосування в економіці, займаючи важливе місце в побудові теорій мотивації і поведінки споживачів.

8 червня 1974 року англійський клавішник і композитор Рік Вейкман покинув прогресив-рок-групу "Yes" і почав сольну кар'єру. Через два роки він повертався в квінтет.

8 червня 1975 року в Норфолку (шт. Вірджинія, США) помер Маррі Лайнстер - американський письменник-фантаст. Його розповіді почали з'являтися в кінці двадцятих років: спочатку - в дешевих журналах типу "Weird Tales", а потім - "Astounding Science Fiction".

8 червня 1977 року в місті Атланта (Джорджія, США) народився Каньє Вест - американський репер, продюсер і дизайнер. Він випустив дебютний альбом "The College Dropout" в 2004 році, другий диск - "Late Registration" - в 2005 році.

8 червня 1979 року в Англії група "The Wings" випустила альбом "Back Тo Тhe Egg". Для Пола Маккартні це був дев'ятий студійний сольник, який для британського лейбла "Parlophone"/"EMI" продюсували сам музикант і Кріс Томас. Диск піднявся на №6 в UK і №8 в США та лідер ансамбль розпустив.

8 червня 1984 року на американські екрани вийшов пригодницький блокбастер "Мисливці за привидами" ("Ghost Busters") режисера Айвена Райтмана з Біллом Мюррей, Деном Ейкройдом і Сігурні Уівер в головних ролях. При бюджеті $30 млн. комедія зібрала в світовому прокаті $290 млн.

8 червня 1989 року в Міжнародному авіакосмічному салоні у французькому Ле-Бурже представлений найбільший в світі транспортний літак Ан-225 "Мрія", який вже встановив 250 світових рекордів.

8 червня 1997 року по річці Колорадо американець Ян Адамсон проплив на каное 327 км за 24 години, встановивши тим самим світовий рекорд.

8 червня 2002 роки після ремонту в столиці України відкрився кінотеатр з найбільшим кіноекраном серед кінотеатрів країн колишнього Союзу (11х24 м) - "Київська Русь". Кількість місць - понад 1000.

8 червня 2004 року компанія "Microsoft" подала апеляцію на рішення Європейського Союзу про накладення штрафу в розмірі €497 млн за порушення антимонопольного законодавства. Постанову ЄС було винесено в березні того року, наказуючи видати конкурентам деякі коди, щоб вони могли створювати програмні продукти, сумісні з американською операційною системою.

8 червня 2006 року у Львові помер Микола Колесса - український композитор, диригент, педагог, засновник української диригентської школи. Художній керівник і головний диригент хорової капели "Трембіта" (1946-1948). Микола Колесса виховав цілу плеяду диригентів, відомих далеко за межами України. Підручник "Основи техніки диригування" й донині залишається основною навчальною книжкою для декількох поколінь музикантів.

8 червня 2007 року в місті Пало-Альто (шт. Каліфорнія, США) помер Річард Рорті - американський філософ, головний представник філософії прагматизму.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-