Німі ночі: у Києві та Одесі покажуть шість

Німі ночі: у Києві та Одесі покажуть шість "втрачених" фільмів

Укрінформ
Дев’ятий Фестиваль німого кіно та сучасної музики "Німі ночі" стартує 20 червня у Києві.

Про це Укрінформу повідомили у Довженко-Центрі.

"У червні відбудеться єдиний в Україні і найбільший у Східній Європі Фестиваль німого кіно та сучасної музики "Німі ночі". Кінопокази традиційно пройдуть у двох центрах української кіноіндустрії німої ери – 20-22 червня у Києві, в Довженко-Центрі, де зберігається найповніша в країні збірка німого кіно, та 22-23 червня в Одесі – місті народження фестивалю", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, цього року на фестивалі будуть показані 6 німих фільмів, які ще донедавна вважалися втраченими, у новому музичному супроводі від сучасних музикантів з України, Білорусі, Литви, Великої Британії та Австрії.

Фільми програми, віднайдені в архівах у різних куточках світу впродовж останніх кількох років, об’єднані темою вигнання та повернення: як самих стрічок, здавалося назавжди втрачених, так і їх героїв, які полишають домівку в пошуках кращої долі, що й виражає субназва 9 фестивалю "Блудні діти".

Фільми програми об’єднані в три секції.

"Знято в Україні" представляє два фільми українського виробництва, забутих протягом майже століття. Це репрем’єри забороненого авангардного фільму Івана Кавалерідзе "Штурмові ночі" (1931) та комедії "Пригоди полтинника" (1929) Акселя Лундіна, однієї з небагатьох вцілілих німих дитячих комедій, нещодавно повернутої в Україну з російського Госфільмофонду. Нині обидві стрічки зберігаються у Фільмофонді Довженко-Центру.

"Репатріація" має два твори світового кінематографа, зняті за участі кіномитців українського походження. Це ліричний етюд "Мій син" режисера Євґєнія Чєрвякова (1928, "Совкіно") з майбутньою голлівудською зіркою з Києва Анною Стен у головній ролі. Фільм тривалий час фільм вважався втраченим під час Другої світової війни. Понівечена місцями фрагментована прокатна копія була знайдена в Музеї кіно в Буенос-Айресі лише в 2008 році. А також драма "Карусель" (1923, Швеція), знята Дмитром Буховецьким, уродженцем Білої Церкви, майстром історичних екранізацій 1920-х, студій "Paramount", "Universal" та "MGM".

"Австрійська класика" покаже два фільми з Австрійського кіноархіву з нагоди двостороннього року культури "Австрія — Україна". "Маленька Вероніка" (1930, реж. Роберт Ланд) - один із шедеврів австрійського кіно, нещодавно віднайдений у французькому архіві та відреставрований Австрійським кіноархівом. Саундтрек до нього створив і виконає музикант KMET, який має українське коріння.

Читайте також: Стрічка “Дикий” взяла гран-прі кінофестивалю “Молодість”

"Місто без євреїв" (1924, реж. Ханс Карл Бреслауер), повна версія якого на плівці випадково знайшлася в 2015 році на барахолці в Парижі. Стрічку відновлено зусиллями Австрійського кіноархіву та понад 700 донорів і у 2018 році повернуто на екрани.

Фільми традиційно демонструватимуться у живому музичному супроводі сучасних українських та закордонних виконавців і композиторів. Над створенням авторських саундтреків працюють композиторка Алла Загайкевич (Україна) та перкусіоніст Аркадій Готесман (Литва); фіналістка освітньої програми для кінокомпозиторів Envision Sound Ольга Подгайская та Five-Storey Ensemble (Білорусь); композиторка і виконавиця Олеся Здоровецька (Україна); композитор Андрій Показ та Арсен Одабашьян (Україна); композитор і гітарист КМЕТ (Австрія); музиканти Герхард Грубер, Петер Росманіт та Адула Ібн Кадр (Австрія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-