Супрун радить українцям харчуватися, як “у дитинстві в селі”

Супрун радить українцям харчуватися, як “у дитинстві в селі”

Укрінформ
В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що здорове харчування не є дороговартісним та порадила українцям харчуватися, як “у дитинстві в бабусиному селі”.

Про це очільниця МОЗ заявила під час Національної конференції з неінфекційних захворювань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Багато людей вважають, що здорове харчування вимагає багато коштів, треба йти у якісь вегетаріанські ресторани або купувати специфічні продукти. Знаєте, яке найздоровіше харчування? Це те, що ви їли, коли приїжджали влітку у село до бабусі... Там є і овочі, і фрукти, багато фізичної активності та свіжого повітря. Усе, що там є насправді, є найбільш здоровим. Чи це коштуєте багато? Та ні”, - зазначила Супрун.

Вона закликала дотримуватися українських традицій у повсякденному харчуванні, а також не купувати у дорогих супермаркетах продукти іноземного виробництва.

“Ідіть на базар, купуйте моркву, яблука, картоплю - свіжу, нашу, українську. Це — найбільш здорова їжа. У нашій країні — у кожному сезоні маємо свіжі продукти. Також вживайте чорний хліб — найздоровіший з усіх видів. У Європі він коштує удесятеро дорожче, його подають у дорогих ресторанах. Ми ж його можемо вживати щодня”, - сказала Супрун.

Читайте також: Супрун радить замінити звичайну сіль на йодовану

Як повідомляв Укрінформ, за даними міжнародних експертів, неінфекційні хвороби — рак, діабет, серцево-судинні захворювання, психічні розлади та хронічні обструктивні захворювання легень — є провідною причиною смертності в Україні. Розвитку неінфекційних захворювань можна запобігти дотримуючись здорового способу життя, зокрема, правильного харчування, активних фізичних навантажень, та при вчасному зверненні до лікарів за найменших симптомів хвороби.

За словами експертів, 9 із 10 випадків смерті зумовлені неінфекційними захворюваннями. Майже 30% чоловіків, які померли у 2017 році внаслідок неінфекційних хвороб, належали до працездатної вікової групи 30-65 років. Імовірність померти у віці від 30 до 70 років в Україні значно вища, ніж в інших європейських країнах, і майже вдвічі вища для чоловіків, ніж для жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-