У Литві зберегли журналістське посвідчення Євгена Коновальця

У Литві зберегли журналістське посвідчення Євгена Коновальця

Документ
Укрінформ
У Литві опублікували журналістське посвідчення полковника армії УНР Євгена Коновальця.

Про це у своєму Facebook написав голова ОУН Богдан Червак.

"Литва була єдиною європейською країною, що не побоялася надати громадянство Голові ОУН Є. Коновальцю, а для цього легалізувала його присутність видачою цього посвідчення. Литовський паспорт Є. Коновальця зберігаємо в Архіві ОУН", - йдеться у повідомленні.

Червак також подякував литовцям за те, що вони зберегли пам'ять про великого українця.

Читайте також: Пам'ять Євгена Коновальця вшанували на Львівщині

Полковник Армії УНР Євген Коновалець був убитий 23 травня 1938 р. у Роттердамі в результаті спецоперації НКВС, проведеної Павлом Судоплатовим. Він зумів увійти в довіру до Коновальця, який вірив в існування в СРСР міцного підпілля. Це “нелегальне угруповання” і представляв за легендою Судоплатов під псевдонімом “Павлусь Валюх”. Він передав Коновальцю вибухівку, замасковану під коробку цукерок з українським орнаментом як подарунок “від друзів”.

Читайте також: Слід відновити історичну справедливість щодо Євгена Коновальця

Поховано Коновальця на цвинтарі Кросвейк у Роттердамі. На могилі часто відбуваються урочисті заходи пам'яті за участі українських дипломатів та військовиків.

У рідному селі на честь Коновальця організовують національно-патріотичний фестиваль “Зашків — земля героїв”, а в будинку, де він народися і виріс, відкрито музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-